Paret Negar Naseh och David Sandström är kända från olika håll. Hon har skrivit tre hyllade romaner och arbetar även som läkare. Han är musiker, främst känd som trummis i hardcore-bandet Refused.
De har varit ett par i nästan 15 år men det är först nu de gör ett gemensamt projekt – även om de har pratat om det under en längre tid.
"En bondes död" började med huvudpersonen Marita Widmark som de fantiserade ihop. När de gjorde henne till civil utredare och placerade ut henne i en by vid fiktiva Brännliden i Västerbotten kom historien: en bonde hittas ihjälfrusen på gården och Marita Widmark börjar luska i fallet.
Att det skulle bli en spänningsroman var inte självklart, men de insåg att genren är tacksam när man ska skildra en plats – i det här fallet en by – och dess invånare.
– Ska ett fall utredas har ju personen anledning att gå runt och prata med alla, säger David Sandström.
Ville skildra autentiskt
Han är själv från Umeå, men har i vuxen ålder också bott i byn Brände i Robertsfors kommun. Där finns en säregen och unik kultur, menar han. Byn består av nyinflyttade som pendlar till sina kontorsjobb i Skellefteå och Umeå, men också av bondesläktet som brukat marken i flera generationer.
– Det är en märklig blandning av folk. Jag har inte läst en autentisk skildring av hur det är. Det behöver det inte vara det i fiktion, men att skildra det autentiskt var för mig en drivkraft till att skriva boken, säger David Sandström.
TT: I deckare ingår ju brott, men också ofta personer som anses vara eljest. Hur har ni resonerat kring att deckare skulle kunna förstärka stereotypen av personerna på norrländsk landsbygd?
– Det är inte bara det som kan generaliseras i spänningsromaner. Också kvinnliga mordoffer och polisen skildras stereotypt. Vi har absolut inte velat klampa in och förstärka en bild av människorna som byfånar, säger Negar Naseh.
TT: Hur tror ni att den kommer att tas emot i Västerbotten?
– Ingen aning. Det är kanske inte helt bekvämt att bo på en plats där man inte är skildrad och så kommer den här boken ut på ett Stockholmsförlag, säger David Sandström.
Negar Naseh har en annan bild:
– Jag tror att den kommer att bli älskad! De som gillar att läsa kommer att njuta av läsningen, jag tycker att vi skildrar personer med stor ömhet.
Relationer framför mordutredning
Och det är just personerna, och relationerna dem emellan, som står i fokus i "En bondes död" – inte utredningen. Också här har Negar Naseh och David Sandström velat gå ifrån stereotyper och framförallt när det gäller huvudpersonen Marita Widmark som är omkring 60 år.
– Hon är passionerad i det hon gör och har en sexuell relation som är lustbetonad. Vi var trötta på skildringarna av att om en kvinna älskar sitt jobb så måste hon vara ensam och eländig privat, säger Negar Naseh.
TT: Var kommer hennes passion för jobbet ifrån?
– Många som älskar det de gör kan nog bli berusade av det. Det behöver inte vara något negativt med att vara en arbetsnarkoman, säger David Sandström.
TT: Är ni arbetsnarkomaner?
– David är, säger Negar Naseh och får medhåll av David Sandström:
– Det hade varit en mardröm om jag inte kunde jobba.
Kaotiskt par
De beskriver sig som kaotiska och oplanerade, dock inte i skrivandet. De är olika: Negar Naseh är ensamvarg, medan David Sandström har bott i kollektiv och spelat i band sedan han var tolv.
– Jag blir lätt besatt och kan inte riktigt kompromissa, säger David Sandström med ett skratt.
TT: Det har skrivits en del om konflikter inom Refused. Har det varit enklare att arbeta ihop eftersom ni är ett par?
– Jag vill också bestämma. Det har varit svårt att samsas om en text. Om vi inte hade kontrakt på en till bok skulle vi aldrig skriva en till ihop, svarar Negar Naseh skämtsamt.