Palestinska Adania Shibli kommer till Sverige

Tre Nobelpristagare protesterade mot att Adania Shibli inte fick ta emot ett tyskt litteraturpris på bokmässan i Frankfurt. Nu kommer den palestinska författaren till Sverige för att berätta om sitt författarskap.

Den palestinska författaren Adiania Shibli kommer till Sverige för att berätta om sitt författarskap. Pressbild.

Den palestinska författaren Adiania Shibli kommer till Sverige för att berätta om sitt författarskap. Pressbild.

Foto: Hartwig Klappert

Litteratur2023-11-29 06:59

Adania Shibli är en gästerna på Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vår. Tidigare i höst blev hon extra uppmärksammad efter att bokmässan i Frankfurt, efter Hamas attack på Israel, beslutade att på obestämd framtid skjuta upp utdelningen av det tyska Liberaturpreis till Shibli.

Beslutet fick 600 internationella författare, däribland Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah och Olga Tokarczuk, att skriva under en protestskrivelse där de framhöll vikten av att olika röster får komma till tals.

På svenska finns bland annat Shiblis tredje roman "En oansenlig detalj" och den 21/3 kommer hon till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Säsongen inleds 16/1 med den uppmärksammade ryska feministiska aktivisten och författaren Daria Serenko som skriver om tiden före och efter Rysslands invasion av Ukraina.

Bland vårens internationella författargäster finns även den Nobelpristippande kinesiske författaren Yan Lianke (21/5), sydkoreanska Han Kang (14/3), fransk-amerikanska Cecile Pin (20/5), Shehan Karunatilaka från Sri Lanka (13/3) och den amerikanske poeten John Keene (28/5).

Fakta: Internationell författarscen i Stockholm

Vårens program:

16/1 Daria Serenko (Ryssland)

22/2 Roger Robinson och Disrupt (Storbritannien/Trinidad)

6/3 Asta Olivia Nordenhof (Danmark)

13/3 Shehan Karunatilaka (Sri Lanka)

14/3 Han Kang (Sydkorea)

21/3 Adania Shibli (Palestina)

8/4 Solvej Balle (Danmark)

10/4 Georgi Gospodinov (Bulgarien)

7/5 Andrew McMillan (Storbritannien)

20/5 Cecile Pin (Frankrike/USA)

21/5 Yan Lianke (Kina)

28/5 John Keene (USA)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!