Belgaren Georges Remi, känd under sitt alias Hergé, reser varken mycket eller långt under sin levnad. En gång följer han visserligen med ett svenskt lastfartyg från Antwerpen till Göteborg, dricker snaps med besättningen och får inspiration till Tintinalbumet "Koks i lasten".
Men i övrigt hämtar han nästan all inspiration från sin stora samling broschyrer, tidningsurklipp, föremål, foton och vykort från alla möjliga kulturer och länder, berättar Björn Wahlberg, ordförande i den svenska Tintinföreningen Generation T och översättare av de svenska Tintinalbumen.
– Hergé var en svamp som sög åt sig av allt i sin samtid. Rent generellt var han inte intresserad av historia och han var absolut inte intresserad av framtiden, men han var djupt fascinerad av sin egen samtid, han ville alltid vara en modern människa, säger han.
Reser nästan jorden runt
Tintin får upptäcka världen i Hergés ställe, i sällskap av den kritvita hunden Milou och den hetlevrade kapten Haddock bland många andra figurer.
Den första resan går till Sovjet. Seriealbumet "Tintin i Sovjet" publiceras 1929 i barnbilagan till den belgiska tidningen Le Vingtième Siècle. För att Tintins resande ska uppfattas så realistiskt som möjligt får seriefiguren yrkestiteln reporter.
Och som han reser, Tintin. Åren som följer kan han bocka av nästan samtliga kontinenter. Antarktis uteblir och till Australien kommer han aldrig riktigt fram, även om man enligt Björn Wahlberg får förmoda det då Tintin på sista sidan i albumet "Plan 714 till Sydney" är på väg dit.
"Inte åldrats med värdighet"
Tintins resor är dock inte helt okontroversiella och har på senare år kritiserats för stereotypa skildringar av olika kulturer.
2012 blossade en debatt upp om de fördomsfulla skildringarna av kongoleser i "Tintin i Kongo". Seriealbumet utspelar sig då Kongo ännu var i kolonialmakten Belgiens grepp.
– Kritiken kommer och går i vågor. Det är klart att med moderna glasögon 2020 så ser man att vissa saker inte har åldrats med värdighet. Det kan de inte göra heller, eftersom Hergé levde i en annan tid och det fanns andra fördomar och andra moraliska koder då än vad vi har i dag.