Sju ljudböcker att lyssna pÄ i sommar

En ljudbok Àr sommarens bÀsta sÀllskap. Den fÄr tiden i sommarens bilköer att kÀnnas kortare, rÀddar en regnig dag i sommarstugan och Àr en perfekt följeslagare pÄ skogspromenaden. HÀr Àr sju aktuella lyssnartips för semestern.

En ljudbok Àr bÀsta sÀllskapet i sommar. Arkivbild.

En ljudbok Àr bÀsta sÀllskapet i sommar. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Litteratur2023-06-30 09:11

"TvÄ veckor till midsommar" av Marie-Louise Marc

I den andra delen av Marie-Louise Marcs "TvÄ veckor till midsommar" fÄr vi Äterigen möta stockholmaren Hanna som blivit kÀr i getbonden Mattias. I den smÄputtriga uppföljaren Àr det dock storstadskvinnan Jennie som stÄr i centrum. Som den journalist hon Àr Äker hon till JÀmtland för en reportageresa och trÀffar bonden Frank.

"Tsaren" av Jan MĂ„rtenson

Diplomaten Jan MÄrtenson Àr aktuell med sin femtioförsta Homandeckare "Tsaren" dÀr lÀsarna i vanlig ordning fÄr möta antikhandlaren Johan Kristian Homan som motvilligt fÄr utreda brott. Han dras in i en hÀrva som kan ledas till den ryska militÀra underrÀttelsetjÀnsten. En deckare som ocksÄ innehÄller en hel del humor.

"Vardagar 8" av Ulf Lundell

Efter flertalet volymer har Ulf Lundell blivit en av de mest tongivande i dagboksgenren. Nu finns "Vardagar 8", inlÀst av författaren sjÀlv, som ljudbok.

"Imorgon och imorgon och imorgon" av Gabrielle Zevin

Amerikanska Gabrielle Zevins senaste roman belönades bland annat med utmĂ€rkelsen Årets bĂ€sta bok 2022 av Time Magazine. KĂ€rleksromanen handlar om Sam och Sadie som trĂ€ffas pĂ„ ett sjukhus. De möts i fascinationen för dataspel och bestĂ€mmer sig för att inleda ett samarbete. Snart visar det sig dock att verkligheten inte Ă€r lika enkel som spelets vĂ€rld.

"Memoria" av David Lagercrantz

"Memoria" heter andra delen i David Lagercrantz serie dÀr professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas löser brott tillsammans. Den hÀr gÄngen tar sig det omaka paret an ett brott med trÄdar och spÄr som leder till nittiotalets bankkris och till oligarkernas strid med det gamla KGB.

"Pageboy" av Elliot Page

SkÄdespelaren Elliot Page slog igenom stort i filmen "Juno" och nominerades för en Oscar. Han blev samtidigt en av vÄr tids mest kÀnda transpersoner. I "Pageboy" skildrar han sökandet efter sig sjÀlv, sin karriÀr och sina relationer. Han berÀttar personligt om Àmnen som sex, kÀrlek och trauma.

"Svalors flykt" av Majgull Axelsson

Psykologen Christel fÄr en ny patient, en ung flicka som vuxit upp i fosterhem och som nu eventuellt kan fÄ bo i en egen lÀgenhet. Christel tar sig an flickans problematiska förflutna samtidigt som hon brottas med egna svÄrigheter. Majgull Axelsson har skrivit en bok om medmÀnsklighet, skuld och ansvar.

Tre ljudböcker att se fram emot

"Repris" av Johan Kling (augusti)

För sin debutroman "MÀnniskor helt utan betydelse" fick Johan Kling ta emot BorÄs Tidnings debutantpris 2010. Efter tvÄ ytterligare romaner har det nu blivit dags för en sjÀlvbiografisk uppvÀxtskildring dÀr lÀsaren möter ÄttaÄrige Johan som bor med sin ensamstÄende mamma och en halvsyster i 1970-talets Stockholm.

"Ett liv till" av Åsa Avdic (augusti)

I sin andra roman gestaltar journalisten och programledaren Åsa Avdic mötet mellan den amerikanske spiritisten Thomas Bradford och hans assistent Ruth Doran. I tiden just efter Första vĂ€rldskriget försöker paret kontakta de döda, nĂ„got som fĂ„r oanade konsekvenser.

"Slugger" av Torbjörn Flygt (september)

Torbjörn Flygt har med romansviten om Johan Kraft tecknat ett ingÄende portrÀtt, inte bara av huvudpersonen utan Àven av staden Malmös förvandling under femtio Är. I tredje delen, "Slugger" har Johan Kraft (som i "Underdog" var ung och pÄ vÀg ut i livet) blivit en man "med vardagsveck i pannan".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!