Sju ljudböcker att lyssna på i sommar

En ljudbok är sommarens bästa sällskap. Den får tiden i sommarens bilköer att kännas kortare, räddar en regnig dag i sommarstugan och är en perfekt följeslagare på skogspromenaden. Här är sju aktuella lyssnartips för semestern.

En ljudbok är bästa sällskapet i sommar. Arkivbild.

En ljudbok är bästa sällskapet i sommar. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Litteratur2023-06-30 09:11

"Två veckor till midsommar" av Marie-Louise Marc

I den andra delen av Marie-Louise Marcs "Två veckor till midsommar" får vi återigen möta stockholmaren Hanna som blivit kär i getbonden Mattias. I den småputtriga uppföljaren är det dock storstadskvinnan Jennie som står i centrum. Som den journalist hon är åker hon till Jämtland för en reportageresa och träffar bonden Frank.

"Tsaren" av Jan Mårtenson

Diplomaten Jan Mårtenson är aktuell med sin femtioförsta Homandeckare "Tsaren" där läsarna i vanlig ordning får möta antikhandlaren Johan Kristian Homan som motvilligt får utreda brott. Han dras in i en härva som kan ledas till den ryska militära underrättelsetjänsten. En deckare som också innehåller en hel del humor.

"Vardagar 8" av Ulf Lundell

Efter flertalet volymer har Ulf Lundell blivit en av de mest tongivande i dagboksgenren. Nu finns "Vardagar 8", inläst av författaren själv, som ljudbok.

"Imorgon och imorgon och imorgon" av Gabrielle Zevin

Amerikanska Gabrielle Zevins senaste roman belönades bland annat med utmärkelsen Årets bästa bok 2022 av Time Magazine. Kärleksromanen handlar om Sam och Sadie som träffas på ett sjukhus. De möts i fascinationen för dataspel och bestämmer sig för att inleda ett samarbete. Snart visar det sig dock att verkligheten inte är lika enkel som spelets värld.

"Memoria" av David Lagercrantz

"Memoria" heter andra delen i David Lagercrantz serie där professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas löser brott tillsammans. Den här gången tar sig det omaka paret an ett brott med trådar och spår som leder till nittiotalets bankkris och till oligarkernas strid med det gamla KGB.

"Pageboy" av Elliot Page

Skådespelaren Elliot Page slog igenom stort i filmen "Juno" och nominerades för en Oscar. Han blev samtidigt en av vår tids mest kända transpersoner. I "Pageboy" skildrar han sökandet efter sig själv, sin karriär och sina relationer. Han berättar personligt om ämnen som sex, kärlek och trauma.

"Svalors flykt" av Majgull Axelsson

Psykologen Christel får en ny patient, en ung flicka som vuxit upp i fosterhem och som nu eventuellt kan få bo i en egen lägenhet. Christel tar sig an flickans problematiska förflutna samtidigt som hon brottas med egna svårigheter. Majgull Axelsson har skrivit en bok om medmänsklighet, skuld och ansvar.

Tre ljudböcker att se fram emot

"Repris" av Johan Kling (augusti)

För sin debutroman "Människor helt utan betydelse" fick Johan Kling ta emot Borås Tidnings debutantpris 2010. Efter två ytterligare romaner har det nu blivit dags för en självbiografisk uppväxtskildring där läsaren möter åttaårige Johan som bor med sin ensamstående mamma och en halvsyster i 1970-talets Stockholm.

"Ett liv till" av Åsa Avdic (augusti)

I sin andra roman gestaltar journalisten och programledaren Åsa Avdic mötet mellan den amerikanske spiritisten Thomas Bradford och hans assistent Ruth Doran. I tiden just efter Första världskriget försöker paret kontakta de döda, något som får oanade konsekvenser.

"Slugger" av Torbjörn Flygt (september)

Torbjörn Flygt har med romansviten om Johan Kraft tecknat ett ingående porträtt, inte bara av huvudpersonen utan även av staden Malmös förvandling under femtio år. I tredje delen, "Slugger" har Johan Kraft (som i "Underdog" var ung och på väg ut i livet) blivit en man "med vardagsveck i pannan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!