Succédebutanten skrev sin bok "i raseri"

Bonnie Garmus Ă€r beviset för att allt kan hĂ€nda Ă€ven nĂ€r du har kommit upp i Ă„ren. Hon var 64 Ă„r nĂ€r hennes debutroman ”Lektioner i kemi” publicerades. Ett Ă„r senare Ă€r den översatt till 34 sprĂ„k, har toppat en rad bĂ€stsĂ€ljarlistor och ska bli film.

Bonnie Garmus fick sitt litterÀra genombrott med debutromanen "Lektioner i kemi". Pressbild.

Bonnie Garmus fick sitt litterÀra genombrott med debutromanen "Lektioner i kemi". Pressbild.

Foto: Serena Bolton

Litteratur2022-05-03 10:00

Bonnie Garmus har fortfarande svÄrt att tro att allt som hÀnt det senaste Äret Àr pÄ riktigt.

– Det kĂ€nns fantastiskt, sĂ€ger hon frĂ„n hemmet i London.

– Som författare jobbar man ensam och har man tur sĂ„ hĂ€nder det plötsligt nĂ„got. Och nĂ€r det Ă€r i den hĂ€r storleken


”Lektioner i kemi” utspelas i USA i början av 60-talet. Elizabeth Zott arbetar pĂ„ ett laboratorium, dĂ€r hon tvingas Ă„se hur mĂ€nnen tar för sig, stjĂ€l hennes idĂ©er och dessutom utsĂ€tter henne för sexuella övergrepp.

Hon blir hĂ€ftigt förĂ€lskad i den Nobelpristippade vetenskapsmannen Calvin Evans, blir med barn med honom – men hennes Ă€lskade omkommer tragiskt. Cheferna pĂ„ laboratoriet ser det som ett sĂ€tt att ge henne sparken – man kan ju inte ha en ogift mor som anstĂ€lld, en kvinna som till rĂ„ga pĂ„ allt har den hemska vanan att krĂ€va sin rĂ€tt.

Skrev i raseri

Men ingen sÀtter Elizabeth Zott pÄ plats. Plötsligt Àr hon en mycket okonventionell programledare i ett populÀrt matlagningsprogram pÄ tv.

– Jag började skriva boken i ett anfall av raseri. Jag jobbade som copywriter, jag hade kommit med nĂ„gra förslag och fick nu höra hur en av cheferna presenterade mina förslag som sina. DĂ„ gick jag hem och skrev det första kapitlet, berĂ€ttar Bonnie Garmus.

Hon har alltid velat skriva, vilket var en av anledningarna till att hon blev copywriter. Bonnie Garmus började skriva en bok, som hon aldrig skrev klart. Försök nummer tvĂ„ nobbades av förlagen, den var 700 sidor tjock och man hĂ€vdade dĂ„ att en debutantbok inte fick vara sĂ„ tjock. Bok nummer tre blev den (i svensk upplaga) knappt 400 sidor tjocka ”Lektioner i kemi”.

– Jag kan inget om kemi, jag tycker inte om att laga mat, jag Ă€r inte en singelmamma. Men jag kan skriva, konstaterar hon.

"StÀndiga upptÀckter"

Boken tog fem Är att skriva och mycket hÀnde med berÀttelsen under sjÀlva skrivprocessen.

– Det var en tid av stĂ€ndiga upptĂ€ckter, jag blev överraskad av vad som hĂ€nde med vissa personer, jag hade inte en aning om vilken Calvins bakgrund var till exempel, sĂ€ger hon.

– Och att storyn skulle ha en hund som Ă€r oerhört intelligent och har synpunkter, skulle det verkligen fungera? Men jag kĂ€nde att jag behövde den möjligheten.

”Lektioner i kemi” Ă€r en ofta humoristisk feelgood-roman, men den har mörka inslag, bland annat en vĂ„ldtĂ€kt.

– Det var viktigt att fĂ„ med det. Det hĂ€nder ju i verkliga livet. Sexuella övergrepp Ă€gde rum pĂ„ 60-talet, de Ă€ger rum i dag, jag ville inkludera det

"HĂ„ller mig borta"

FilmrÀttigheterna sÄldes tidigt och i juli börjar inspelningen. Elizabeth Zott spelas av Brie Larson ("Room", "Captain Marvel"). Men Bonnie Garmus har inga planer pÄ att lÀgga sig i arbetet med filmen.

– DĂ„ hĂ„ller jag mig borta. De Ă€r experter, fast de hör av sig till mig dĂ„ och dĂ„ nĂ€r de mĂ„ste arbeta om eller korta i berĂ€ttelsen.

Bonnie Garmus Àr nu författare pÄ heltid. Hon har börjat jobba lite med uppföljaren, men mÄste koncentrera sig pÄ marknadsföringen av "Lektioner i kemi" ett tag till. NÀsta bok har en manlig huvudperson, den kommer att vara humoristisk men ha ett allvarligt tema.

– Men jag vill inte berĂ€tta nĂ„got om den Ă€nnu, eftersom det Ă€r möjligt att den kommer att Ă€ndra inriktning mot vad jag hade planerat.

KÀnns det inte nervöst att fundera pÄ en uppföljare till en sÄ stor framgÄng? Hon skrattar.

– Jag vet att det kommer att kĂ€nnas tufft. Min agent, mina lĂ€sare, alla kommer att ha synpunkter. Jag testar det jag skriver pĂ„ min man. Han kan vara kritisk, och det Ă€r bra. Jag tycker om hans feedback.

Brie Larson spelar rollen som Elizabeth Zott i filmatiseringen av "Lektioner i kemi". Arkivbild.
Brie Larson spelar rollen som Elizabeth Zott i filmatiseringen av "Lektioner i kemi". Arkivbild.

Ålder: 65 Ă„r.

Familj: Make, tvÄ vuxna söner och hund.

Bor: I London.

Yrke: Författare.

Aktuell: Med debutromanen ”Lektioner i kemi” som nu har översatts till svenska.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om