Balsam Karam, som romandebuterade med "Händelsehorisonten" 2018 och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek, är en av jurymedlemmarna. Hon hoppas framför allt att juryn får se många inskickade bidrag.
– Så som jag minns det hade jag någon sorts glöd inför skrivandet i den åldern. Jag hoppas att man vågar skicka in det man har skrivit. Att man vågar lämna ifrån sig det. Jag föreställer mig att det kommer skickas in en hel del poesi. Poesi för unga är som en egen genre och den hoppas jag få ta del av, säger hon.
"Hjälper att skriva"
Enligt arrangörerna av Unga skriver för unga så kan bidragen bestå av "dikter, noveller, sci-fi, låttexter, romaner, filmmanus, pjäser, tecknade serier eller dagboksanteckningar". Det viktiga är att man skildrar sin samtid och livet år 2020.
– Det är en sak att vi har en pandemi, men när saker som till exempel Black lives matter får global uppmärksamhet så ger det ytterligare en dimension som jag tror att många känner igen sig i, säger Balsam Karam.
– Unga brottas precis som äldre med de här frågorna. För mig så hjälper det att skriva, att man då får tillfälle att tänka medan man gör någonting. Jag tror att många som skriver in har erfarenheter av rasism och det är superviktigt att de får ner sina tankar på pränt, säger Balsam Karam.
"Alla kan bli författare"
TT: Vad vill du säga till dem som funderar på att skicka in något de har skrivit?
– Jag är övertygad om att alla kan bli författare, man måste bara hitta den form som passar en bäst. Jag vill säga att: Tro inte att det inte kommer att gå bra. Man måste skicka in, det är det första och även största steget. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ge svar som vidareutvecklar ens förmåga, säger Balsam Karam.