Tsitsi Dangarembga dömd till böter

Den internationellt prisbelönta zimbabwiska författaren och filmregissören Tsitsi Dangarembga har dömts till en villkorlig dom, giltig i fem år, samt böter i Zimbabwe, uppger BBC.

Tsitsi Dangarembga talar med journalister efter rättegången i Harare. Arkivbild.

Tsitsi Dangarembga talar med journalister efter rättegången i Harare. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi AP/TT

Litteratur2022-09-30 14:30

Den internationellt prisbelönta zimbabwiska författaren och filmregissören Tsitsi Dangarembga har dömts till en villkorlig dom, giltig i fem år, samt böter i Zimbabwe, uppger BBC. Domstolen dömer henne för uppvigling av våld.

Dangarembga greps i juli 2020, anklagad för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale. Dangarembga förespråkade reformer av korrupta institutioner i Zimbabwe och bar på ett plakat. I rättegången förklarade hon sig oskyldig.

– Utrymmet för yttrandefrihet och frihet för medier krymper och blir alltmer kriminaliserat, sade hon till BBC utanför rättssalen.

"Vi är förskräckta över domen", säger Liesl Gerntholtz på amerikanska PEN/Barbey Freedom to Write Center i ett uttalande.

"Det här visat hur hotad det fria ordet är i Zimbabwe och vad modiga författare som Dangarembga riskerar när de står upp för sina rättigheter”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!