Stora journalistpriset för H&M-granskning

Aftonbladets Staffan Lindberg och Magnus Wennman vinner Stora journalistpriset i kategorin årets avslöjande, om klädjätten H&M.

Årets avslöjande står Staffan Lindberg och Magnus Wennman för när Stora journalistpriset delades ut på Bonniers Konsthall på torsdagskvällen.

Årets avslöjande står Staffan Lindberg och Magnus Wennman för när Stora journalistpriset delades ut på Bonniers Konsthall på torsdagskvällen.

Foto: Jessica Gow/TT

Medier2023-11-16 18:22

De tilldelas priset för granskningen "H&M och återvinningen" för att man med "smart metod avslöjat ett berg av lögner bakom den svenska klädjättens gröna fasad".

Kläder som lämnats in till H&M:s återvinningscentraler spårades delvis till ett afrikanskt land som tar emot stora mängder begagnade kläder. En stor del av klädimporten dumpas och bränns direkt i landet.

– Det är ett väldigt starkt avslöjande där man också med bilder kan se vad som händer med kläderna. Det är viktig journalistik inom ett komplext område, nämligen klimatjournalistik, säger jurymedlemmen Jon Mauno Pettersson, chefredaktör för Breakit.

Poddare årets berättare

Årets berättare är Jan Almgren, Adam Svanell, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett för sin dokumentära poddserie för Svenska Dagbladet, "Dynastin", som berättar om finansfamiljen Stenbecks historia.

"Med stor skicklighet och berättarglädje tar de oss in i Sveriges mest omtalade finansdynasti – och ger historien bakom skrönor och årsrapporter", lyder motiveringen.

Aftonbladets Oisín Cantwell får Stora journalistpriset för årets röst. Enligt juryn har Cantwell en förmåga att ta läsaren i handen och guida dem genom komplexa frågor.

– Han skriver dem aldrig på näsan, utan man är alltid jämlik med honom när man läser, säger jurymedlemmen Irena Požar som är chefredaktör på Veckorevyn och tillägger att Cantwell alltid når igenom bruset.

Årets förnyare inom AI

Vinnaren i kategorin årets förnyare är Sydsvenskans Inas Hamdan som med hjälp av AI och språkkunskaper i reportaget "Bilden av Sverige i Al Jazeera" avslöjat hur mediebolagets arabiska rapportering är "en del i den största desinformationskampanj som Sverige någonsin utsatts för".

"En av den svenska journalistikens verkliga giganter, en sann föregångare", enligt juryn, tar hem årets Lukas Bonniers stora journalistpris: Christina Jutterström.

Fakta: Stora journalistpriset

Instiftades 1966 av Bonnier AB och delas ut årligen för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Priset delas ut i kategorierna årets avslöjande, årets berättare, årets röst, och årets förnyare samt Lukas Bonniers stora journalistpris – vilket delas ut till en journalist som under många år har "visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning".

Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!