Anders Bagge och Faith Kakembo till final

Anders Bagge och Faith Kakembo gĂ„r vidare till final i Melodifestivalen. –Helt Ă€rligt sĂ„ trodde jag aldrig det hĂ€r, sĂ€ger Anders Bagge efter tĂ€vlingen och berĂ€ttar att han sjöng till sin bortgĂ„ngne pappa.

Anders Bagge och Faith Kakembo gÄr vidare till finalen i Melodifestivalen.

Anders Bagge och Faith Kakembo gÄr vidare till finalen i Melodifestivalen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalen2022-02-19 06:00

Under genrepet hade han stora problem med bÄde medhörningen och sjÀlvförtroendet. Inte heller under den tredje deltÀvlingen i Melodifestivalen trodde Anders Bagge pÄ sig sjÀlv, trots att han var favorittippad av bÄde kritiker och vadslagningsfirmor.

– LĂ„ten har alltid kĂ€nts som en vinnarlĂ„t och jag vet att jag kan sjunga, men jag kĂ€nner aldrig att jag rĂ€cker till och tyckte att alla andra var sĂ„ jĂ€vla bra, sĂ€ger han.

Kanske blev han Ă€ndĂ„ hjĂ€lpt av att fokusera pĂ„ att sjunga lĂ„ten "Bigger than the universe" för en speciell person – sin bortgĂ„ngna pappa.

– Jag lĂ„g i sĂ€ngen i morse och knöt mina hĂ€nder och sade "pappa, jag önskar att du var med" och dĂ„ landade en duva utanför fönstret. Min pappa hade duvor. Jag sjöng för alla som tror pĂ„ mig och för min pappa.

Teams-möte med hundarna

TT: Hur ska du fira nu?

– Jag ska ha Teams-möte med mina hundar snart och fĂ„ se att de har Ă€tit.

Bagge fick sĂ€llskap till finalen av artisten och narkossköterskan Faith Kakembo som gick vidare med bidraget “Freedom” tack vare apprösterna. Att vĂ€nta pĂ„ beskedet var ren tortyr, konstaterade hon efter sĂ€ndningen.

Kakembo tÀvlade i Melodifestivalen för tvÄ Är sedan med "Crying rivers" och trots att hon dÄ hyllades av kritikerna slogs hon ut direkt. Men hon ser inte finalplatsen som en revansch.

– Jag har bara sett det som att jag Ă€r hĂ€r igen och att jag startar om frĂ„n noll.

Faith Kakembo ska fira med sin familj, berÀttar hon.

– Vi ska bara vara hĂ€r i nĂ€rheten och umgĂ„s. Jag ska ge dem en kram, sĂ€ger hon.

Slipper stÀlla in

Till semifinal gick rutinerade Lisa Miskovsky med "Best to come" och Cazzi Opeia med "I can't get enough". Den sistnÀmnda Àr kÀnd som lÄtskrivare inom genren k-pop och gjorde en fÀrgstark debut i Melodifestivalen.

– NĂ€r lĂ„ten var klar kĂ€nde jag bara "oj, vad trĂ„kigt om det hĂ€r blir sista gĂ„ngen". Jag Ă€r sĂ„ glad över att fĂ„ göra om det hĂ€r igen, sĂ€ger Cazzi Opeia efterĂ„t.

Miskovsky Ă€r glad över sin plats i semifinalen – bland annat eftersom hon slipper att stĂ€lla in sportlovsplanerna som hade krockat med en final.

– Det ska bli jĂ€tteskönt att komma hem till barnen. De satt sĂ€kert och skrek "nej!" nĂ€r jag bara var fyra poĂ€ng frĂ„n finalen. Nu kommer de att vara glada för att vi fĂ„r vara tillsammans pĂ„ sportlovet, sĂ€ger hon.

FÄr maka pÄ sig

Årets tĂ€vling hölls för tredje och sista gĂ„ngen i Avicii Arena innan man nu fĂ„r maka pĂ„ sig för Tomas Ledin och flytta till Friends Arena.

Programledare var Äterigen Oscar Zia med bistÄnd av sidekicken Farah Abadi.

Han fick ocksÄ sÀllskap av komikern Johanna Nordström.

Zia och Nordströms skÀmtsamma tjafsande med varandra ramade in hela sÀndningen, bland genom att Nordström ideligen pÄminde programledaren om hans snöpliga andraplats i Melodifestivalen 2016, och med att köra en rökmaskin i ansiktet pÄ honom.

GĂ€stade Sarek

I mellanakten kontrade Zia med att lĂ€sa upp diverse elakheter som Johanna Nordström skrivit om Melodifestivalen pĂ„ sociala medier genom Ă„ren. En Ă„ngerfull Nordström brast sedan ut i sĂ„ng och sjöng den smĂ€ktande balladen "Tolv poĂ€ng", som övergick i Sareks gamla "Genom eld och vatten" – tillsammans med halva Sarek och Oscar Zia med en vevlira i högsta hugg pĂ„ scen.

Rusade ut i publiken

BiljettförsÀljningen har haft bÀttre fart jÀmfört med förra veckan, meddelar SVT. Parketten i arenan var fullsatt med glada fans med skyltar och ballonger, och flera lÀktare var ocksÄ utsÄlda.

Publiken har ocksÄ fÄtt vara delaktiga i vissa bidrag. I Linda Bengtzings nummer rusade artisten ut mellan publikraderna och flirtade med folk pÄ plats pÄ ett sÀtt som hade fÄtt FolkhÀlsomyndigheten att sparka bakut för nÄgra mÄnader sedan.

Lisa Miskovsky gÄr till semifinal med "Best to come".
Lisa Miskovsky gÄr till semifinal med "Best to come".
Fakta: KvÀllens resultat

Till final:

Anders Bagge: “Bigger than the universe”

Faith Kakembo: “Freedom”

Till semifinal:

Cazzi Opeia: “I can’t get enough”

Lisa Miskovsky: “Best to come”

Utslagna:

Lancelot: “Lyckligt slut”

Linda Bengtzing: “Fyrfaldigt hurra!”

Tribe Friday: “Shut me up”

Klara sedan tidigare:

I final:

Cornelia Jakobs: “Hold me closer”

Robin Bengtsson: “Innocent love”

Liamoo: “Bluffin”

John Lundvik: “Änglavakt”

I semifinal:

Danne StrĂ„hed: “Hallabaloo”

Theoz: “Som du vill”

Alvaro Estrella: “Suave”

Tone Sekelius: “My way”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!