Anders Bagge siktar mot Turin

Lördagens deltävling i Melodifestivalen närmar sig och Anders Bagge kämpar med sin stora scenskräck. Samtidigt har han siktet inställt på att vinna. –Jag åker gärna till Turin och representerar Sverige, säger han till TT.

Anders Bagge inför "Idol"-starten i höstas. Arkivbild.

Anders Bagge inför "Idol"-starten i höstas. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalen2022-02-16 09:49

Anders Bagge upptäckte sin benägenhet för att drabbas av scenskräck tidigt i karriären. Sedan dess har han undvikit rampljuset och sökt sig till andra delar av musikbranschen. När det nu bara är dagar kvar till att han ska kliva upp på scenen inför ett par miljoner tv-tittare har han fullt sjå med nerverna.

– Det går så där. Helskotta vad läbbigt, säger han med en djup suck och fortsätter:

– Men jag tror att jag har kommit på sättet att inte vara nervös. Jag tror att jag kan övertala mig själv om att det här ska bli spännande och roligt och inte något som är läbbigt. Det är i alla fall mitt mål att känna att det här ska bli kul.

Och att sjunga tycker han mycket om.

– Jag sjunger för kung och fosterland och jag gör det för mig själv och min kära mor och syster som sitter i publiken. Jag sjunger för dem och för min glädje inför musiken.

"Jäkla fint budskap"

Bidraget han ska framföra på lördag heter "Bigger than the universe" och är skrivet tillsammans med Jimmy Jansson, Peter Boström och Thomas G:son. En riktig panglåt, om man får tro Anders Bagge.

– Låten har ett jäkla fint budskap om att man ibland bara måste få försvinna i väg och drömma sig bort till en värld där all darkness är borta och att allting är lite vackrare. Den är fin och den har ett slags puls som ett tåg. Det är en upptempolåt där jag tar i och det blir lite tuffare i refrängen, säger han.

Anders Bagge tror att han har goda chanser att ta sig vidare.

– Jag har inte hört de andra låtarna, men jag har i alla fall en väldigt bra låt. Om jag bara gör ett bra nummer så har jag absolut chans att gå i alla fall till final. Och jag skulle ljuga om jag sade att det inte spelar någon roll om jag vinner. Jag åker gärna till Turin och representerar Sverige. Jag ska se till att det blir riktigt roligt i så fall.

Tackade ja av misstag

När årets artister presenterades i höstas var Anders Bagge ett av de mer oväntade namnen. Även för Bagge själv. Det började med att han hörde en låt under ett skivbolagsmöte och skämtsamt konstaterade att "den skulle jag kunna sjunga". Bagges manager valde att tolka honom bokstavligt och tog kontakt med låtskrivarna och tävlingen, som tog emot artisten med öppna armar.

– "Då var det klart, Anders", sade han. "Vad är klart?", undrade jag. Tydligen hade jag tackat ja utan att förstå det. Det är först nu jag börjar inse att jag är med i Melodifestivalen.

TT: Har du några förebilder från tidigare tävlingar?

– Nej. Eller det skulle vara Abba i så fall. Eller Björn Skifs, för han sjunger så vansinnigt bra. Och Kenta.

Fakta: Anders Bagge

Född 1968 i Enskede i Stockholm.

Är låtskrivare, producent, artist och jurymedlem i TV4:s talangjaktsprogram "Idol", där han gjorde debut 2008. Är även känd för sitt stora engagemang för hundar.

Har producerat låtar åt artister som Madonna, Janet Jackson och Westlife. Var på 90-talet medlem i eurodiscogruppen Legacy of Sound med artisten Meja.

Är gift med fröken Sverige-vinnaren Johanna Lind. Har tidigare varit gift med "Idol"-kollegan Laila Bagge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!