Dotter och Danny till final – "fattar det inte"

Röstproblemen stoppade inte Dotter. Hon gick direkt till final i Melodifestivalen – tillsammans med veteranen och förhandsfavoriten Danny Saucedo, som fick flest röster. –Jag fattar inte riktigt vad som har hänt, säger Dotter till TT.

Dotter och Danny Saucedo gick direkt till final i Eskilstuna

Dotter och Danny Saucedo gick direkt till final i Eskilstuna

Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalen2024-02-24 21:31

Dotters röstproblem under veckan har varit så pass stora att hon ålagts med talförbud. Under vissa av repetitionerna i Eskilstuna har hon inte kunnat sjunga alls – och som en sista panikåtgärd ringdes sångaren Melanie Wehbe in för att stärka upp körsången.

Men det spelade ingen roll.

Efter en dramatisk omröstning, där tolvpoängarna lät vänta på sig, knep Dotter en direktplats till den stora finalen i Friends arena 9 mars.

– Jag hoppades verkligen att jag skulle ta hem det och det är därför jag är så glad, säger Dotter.

Hon berättar att det kändes som en dröm när programledaren Carina Berg förkunnade att tolvorna började trilla in.

– Det var sjukt spännande.

Nära att ramla

Bidraget “It’s not easy to write a love song” är Dotters fjärde i Melodifestivalen och det är tredje gången hon går direkt till final.

Danny Saucedos bidrag “Happy that you found me” var först att röstas vidare i deltävlingen, precis enligt förhandsspekulationerna.

– Det känns jättebra. Ett steg närmare, säger Danny till TT.

Saucedo har inte hymlat med att han deltar i tävlingen för att slåss om en plats i Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

Melloveteranen berättar dock att hans nummer vara nära att sluta i fiasko. När han dansade sig uppför den korta trappan var han nära att ramla.

– Jag fick lite "vibe" på sista refrängen och kände att "Oj, där var jag nära att tappa balansen", säger han och berättar att han ska fira finalplatsen med tårta.

Debutanter till kval

Till kvalfinalen i nästa veckas deltävling i Karlstad gick debutanterna "Idol"-tvåan Albin Tingwall och metal-duon Scarlet. Scarlet hade under veckan seglat upp som en av favoriterna att gå vidare direkt till final, efter att genrepspubliken visat sig mycket positivt inställd.

Deltävlingen inleddes med en hyllning till stadens stora söner: Kent. Björn Gustafsson sjöng nämligen bandets låt "Gravitation" tillsammans med sin bror Oscar, som kompade på gitarr.

– Tack Eskilstuna för Kent, sade Björn Gustafsson efter framförandet.

Under kvällen visades också ett meta-inslag om hur komikern jobbat fram sketchmaterialet i tävlingen i karaktär som norske skådespelaren Kristofer Hivju. Sedan försökte sig Gustafsson på ett trollerinummer med svävande bord som förstås gick fel på olika tokiga sätt.

Danny Saucedo är vidare till final i Melodifestivalen.
Danny Saucedo är vidare till final i Melodifestivalen.
Fakta: Så gick det i deltävling 4

Finalist: "Happy that you found me" – Danny Saucedo

Finalist: "It’s not easy to write a love song” – Dotter

Finalkval: "Done Getting Over You" – Albin Tingvall

Finalkval: "Cirkus X" – Scarlet

Plats 5: "30 km/h” – Lia Larsson

Plats 6: "En sång om sommaren” – Lasse Stefanz

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om