Fröken Snusk: "Vill göra det en gång till"

Fröken Snusk tar en selfie med fans efter Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.
Fröken Snusk tar en selfie med fans efter Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.

Årets mest omtalade tävlande i Melodifestivalen Fröken Snusk gick med något snäv marginal vidare i tävlingen. Hon kommer nu att få kvala till finalen. –Jag ska öva, spara rösten och bara tagga till ännu mer, säger hon.

Melodifestivalen 11 februari 2024 12:45

Melodifestivalen har ändrat reglerna inför årets tävling och deltagarna som går vidare till finalkvalet får inte längre en andra chans att framföra sina låtar i en deltävling likt "Andra chansen" eller semifinal. I stället visas bidragen i videoformat under sista delen av den femte deltävlingen i Karlstad.

Det är dock inget som Fröken Snusk har funderat över nu när hon går vidare till kvalet, trots att hon haft en del problem med både sång och koreografi under framförandet av "Unga & fria".

– Det är klart man vill göra det en gång till för att det var så roligt. Men jag är skitnöjd ändå, så det spelar verkligen ingen roll.

Mest uppmärksamhet

Fröken Snusk är utan tvekan den deltagare som har fått mest uppmärksamhet under årets Melodifestival. Kritiken har handlat om allt från manipulerade strömningssiffror till snusreklam och icke rumsrena låttexter.

Hollywoodfrun Gunilla Persson, som tävlar nästa helg, tyckte att redan namnet Fröken Snusk vore skäl nog för SVT att inte låta epadunk-drottningen tävla.

– Det var ju ett fruktansvärt namn. Fy, fy, fy. Alltså, kan hon inte komma på något bättre? sade hon till Aftonbladet.

Som sist ut i deltävlingen i Göteborg hade Fröken Snusk många blickar riktade mot sig. I ett fartfyllt nummer med dansare i rosa tyllkjolar och lackbyxor hjulande runt på scenen syntes artisten på en chockrosa dalahäst.

Att hästens mankhöjd mätte 180 centimeter skapade en del bekymmer under repetitionerna.

– Det har varit lite kämpigt. Jag har varit här sedan klockan nio i morse och övat, upp och ned, upp och ned, sade Fröken Snusk till TT efter fredagens genrep.

"Hade skitkul"

När det väl gällde gick dock allt som hon hade tänkt sig, berättade en lättad sångerska efter tv-sändningen.

– Jag gjorde mitt bästa, hade skitkul och bara njöt av allting. Det känns skönt att har gjort det och vara nöjd med det.

Från favorittippad inför tävlingen halkade Fröken Snusk under veckans repetitioner ned på spelbolagens vadslagningslistor och i slutändan gick det ungefär som förutspått: med totalt 58 poäng kom Fröken Snusk fyra i tävlingen, två poäng efter samiska artisten Dear Sara och fem poäng före femman C-Joe.

– Det hade kunnat gå tusen gånger värre. Men jag vill fortsätta, det blir skitkul, sade en taggad Fröken Snusk efter tävlingen.

Fakta: Detta har hänt i turerna kring Fröken Snusk

2022 släpper den anonyma artisten Fröken Snusk, tillsammans med producenten Rasmus Gozzi, låten "Rid mig som en dalahäst". Den blir en superhit och Fröken Snusk utnämns till drottningen av genren epadunk.

Ett år senare släpper duon låten "Homofil" och Fröken Snusk anklagas för att vara homofob. Hon menar att det hela är en missuppfattning.

I december 2023 avslöjas det att Fröken Snusk ska delta i Melodifestivalen. Samma månad reagerar branschorganisationen Ifpi på anmärkningsvärt höga strömningssiffror på Spotify för låtarna ”Gynekologen” och ”Rid mig som en dalahäst”.

En månad senare tar Spotify bort flera av Rasmus Gozzis låtar.

Röster höjs, bland annat från Expressens ledarredaktion, med krav på att stoppa Fröken Snusk i Melodifestivalen på grund av misstankarna om manipulerade strömningssiffror. SVT svarar att man inte kan stoppa någon "på grund av spekulationer".

18 januari meddelar Ljungby kommun att man polisanmäler Fröken Snusks juldagskonsert för att ha sålt vitt snus utan tillstånd.

Sedan den 4 februari är alla de tidigare bortplockade låtarna tillbaka på Spotify.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa