Utgången i årets Melodifestival är redan avgjord på förhand – i alla fall enligt ett antal experter och spelbolag. Men det faktiska resultatet beror på hur tittare och jurygrupper väljer att lägga sina röster på lördag, något Loreen är fullt medveten om.
– Jag vet inte vad som händer på andra sidan skärmen, men jag hoppas att tittarna förstår vad jag försöker förmedla. Mitt nummer ska vara ett safe space, något alla kan connecta till. Det kände jag i tävlingen i Malmö, det var länge sedan jag upplevde ett sådant stöd från människor i arenan.
Hennes framförande av bidraget "Tattoo" avbröts i deltävlingen när en klimataktivist tog sig upp på scenen. Loreen fick sjunga om från början, fick sedan flest röster och gick direkt till final.
– Att jag blev avbruten har jag återhämtat mig från för längesedan, det återhämtade jag mig från en minut efter att det hade hänt. Men jag har inte återhämtat mig från responsen. När man går in i någonting utan förväntningar och får så vacker respons på det, då blir man lite förvirrad och glad i en enda salig blandning, säger hon.
"Sticker ut"
Tone Sekelius är en av flera artister som trots att de befinner sig i final är medvetna om att de verkar i skuggan av en gigantisk förhandsfavorit.
– Det finns en person som alla har snöat in sig på – med all rätt för hon är väldigt duktig. Det är ett nummer som sticker ut och det kan ingen ta ifrån henne. Det tycker jag verkligen att hon borde hyllas för, säger hon och förtydligar att hon menar Loreen.
Under torsdagens repetitioner fick Tone Sekelius en del problem med rösten. Den torra luften i arenan har gjort att hon har fått avbryta sången ett par gånger.
– Jag blir jättepåverkad av det, låter som en kråka och kan knappt få fram ett jävla ord. Jag vet inte vad det beror på. Jag får bara tänka att när det väl gäller så behöver jag bara sjunga en gång och inte tre som under repetitionerna.
Jon Henrik Fjällgren, dj:n Arc North och sångaren Adam Woods gick precis som Tone Sekelius direkt till final från den första deltävlingen i Göteborg. Ett problem med att medverka i den första deltävlingen brukar vara att låtarna hinner glömmas bort lagom till finalen.
– Det blev lite så att vi fick den känslan från början. Men nu spelas ju låten relativt mycket vad jag har hört och den verkar vara väldigt omtyckt, säger Jon Henrik Fjällgren.
En av dem som fick flest röster i sin deltävling var ukrainska Maria Sur. Inför finalen berättar hon om stödet hon har fått från svenska folket.
– Det är nästan bara kärlek. Vissa kanske muttrar om att jag inte är svensk, men jag har fått väldigt mycket stöd och kärlek och det är jag verkligen tacksam för.
För mindre än ett år sedan flydde hon från kriget i Ukraina och nu skulle det alltså kunna bli så att hon får representera Sverige i Eurovision Song Contest.
– Det skulle vara en ära för mig att representera Sverige. Jag börjar känna att det här är mitt andra hem. Jag har träffat så många underbara människor som har hjälpt mig mycket.
Inte besviken
Om resultatet i Melodifestivalen skulle bli ett helt annat än det förväntade skulle Loreen ändå inte bli besviken, säger hon.
– Om jag hamnade sist så är det universum som vill ha det på det viset och då måste jag acceptera det.
I publiken kommer hon liksom vid deltävlingen att ha sin vän – och medium – med sig som stöd.
TT: Har du låtit henne titta i spåkulan och se vad resultatet blir på lördag?
– Du är rolig! Lyssna, jag vill inte veta något, det är livsfarligt att sitta och spekulera vad som händer i framtiden. Nej tack.
TT: Så vad har du då spådamen till?
– Jag har lärt mig av mina år i branschen att ha människor med som tror på det jag gör och säger som det är när jag är jobbig. Jag blir som jag umgås, jag vill ha en positiv och ödmjuk energi runt mig.