Medina: Vill förmedla hopp

Ett återförenat Medina siktar på vinst med sin låt "In i dimman", som handlar om hopp. –Vi vill förmedla känslan av att även om man kraschar kommer det att ordna sig, säger artisten Ali Jammali.

Ali Jammali och Sami Rekik har återförenat Medina och tävlar i Melodifestivalen på lördag.

Ali Jammali och Sami Rekik har återförenat Medina och tävlar i Melodifestivalen på lördag.

Foto: Anders Wiklund/TT

Melodifestivalen2022-02-25 10:00

Förra året tävlade Sami Rekik i Melodifestivalen med låten "90-talet". Nu är han tillbaka i tävlingen – men den här gången har han med sig sin tidigare Medina-parhäst Ali Jammali. Det återförenade Medina har haft stora hits med låtar som "Miss Decibel" och "Där palmerna bor".

Sprudel och djup

Deras Melodifestivalbidrag för 2022 heter "In i dimman", en låt de beskriver som en mix av latinomusik och svensk folkvisa som ska inge hopp.

– Vi vill förmedla känslan av att även om man kraschar kommer det att ordna sig. I mörkret kommer ljuset igen. Att vi tar oss upp igen och kommer att fortsätta dansa, oavsett. Låten har en sprudlande känsla men det finns ett djup i den som lyssnaren kan tolka på sitt eget sätt, säger Ali Jammali.

Inspirationen till låten fann de dels i pandemin, men också i det faktum att Medina återförenats efter att inte ha hörts av på flera år.

– Folk i alla samhällsskikt har varit deprimerade under pandemin, det har känts hopplöst. Men nu får man äntligen träffas igen och börja jobba på det sociala igen. Det där låg lite i vårt undermedvetna när vi gjorde låten, men också att jag och Sami inte har setts på länge men nu jobbar tillsammans igen, säger Ali Jammali.

"Som att cykla"

Att börja jobba ihop igen efter ett så långt uppehåll har gått helt smärtfritt, enligt duon:

– Det är som att cykla. Vi plockade upp där vi lämnade och klickade igen direkt, vi har ju känt varandra så himla länge, vi har hängt sedan 2003, säger Ali Jammali.

– Vi har inte stått bredvid varandra på samma scen på sex år, då är det jättekul att det sker i ett så här stort sammanhang, säger Sami Rekik.

Siktar på vinst

Men även om Medina har rutinen i ryggen spökar nerverna inför lördagens deltävling. För Ali Jammali är det första gången på Melodifestivalscenen, och dessutom skiljer sig numret från gamla Medina-spelningar.

– Det här framträdandet är långt ifrån vad vi har gjort tidigare! Vi brukade bara hoppa upp som två Bumbibjörnar på scenen och köra haffla (fest, reds anm) utan koreografi, bara spontant. Nu lämnas ingen detalj till slumpen, och det är vi inte vana vid, säger Sami Rekik.

TT: Siktar ni på vinst?

– Jag är en vinnarskalle, jag vill vinna. Sedan vet vi ju att det inte är så vanligt att svenska låtar vinner Melodifestivalen numera, men finns det en liten chans så tar vi fasta på den känslan. Vi siktar på Eurovision i Turin och så får vi se var vi landar, säger Sami Rekik.

Medina tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling.
Medina tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling.
Fakta: Medina

Består av Ali Jammali och Sami Rekik

Bildades 2002. Kallar din musik för "haffla music" och blandar reggaeton, hiphop, rai, house, pop och dancehall.

Släppte debutalbumet "Fullblod" 2004. Senaste skivan "Haffla Avenyn" kom 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!