Första gången Omar Rudberg tävlade solo i Melodifestivalen gick det både dåligt och superbra. Han åkte ut i den första omgången och slutade näst sist – men efteråt blev bidraget "Om om och om igen" en strömningssuccé.
– Det var tråkigt, men jag lärde mig att det inte alltid är så lätt. Jag var säker på min grej, samtidigt som jag visste att låten var lite speciell. Den upplevelsen har gjort mig lugnare inför i år. Jag har redan åkt ut, värre än så blir det inte, säger han.
Sedan förlusten 2019 har mycket hänt. När de flesta musikuppdragen omöjliggjordes till följd av pandemin valde Omar Rudberg att satsa på en helt ny karriär: skådespelaryrket.
"Hade ägt scenen"
I Netflix "Young royals" spelar han Simon, en arbetargrabb som pluggar på internat och inleder en relation med Sveriges blivande konung. Den svenska serien har gett honom många nya fans, även utanför landets gränser. Något som Omar Rudberg tror är en stor fördel om han får representera Sverige i Eurovision Song Contest.
– Fansen i Europa hade blivit så glada om jag gick vidare till Eurovision, det hade varit så fett. Tänk hur många röster jag skulle kunna få! Jag hade ägt scenen i Eurovision! säger han.
Bidraget "Moving like that" beskriver han som en dansvänlig och "catchy" poplåt.
– Jag vill jättegärna vinna. Det hade varit så fett att jag som venezuelan får representera Sverige i Eurovision Song Contest, efter att ha bott i det här landet i 16 år. Att dra till Italien, äta en massa pasta och träffa Måneskin, säger han.
Målet med artistkarriären är att slå internationellt – det är också en av anledningarna till att han numera mestadels skriver låtar på engelska och spanska.
– Egentligen har jag alltid velat satsa på de språken, jag hade aldrig tänkt att jag skulle sjunga på svenska – förrän jag gjorde det.
"Sjuka" uppdrag
I februari drar också inspelningen av den nya "Young royals"-säsongen i gång – vilket innebär att om Omar Rudberg tar sig vidare i Melodifestivalen måste han ta tjänstledigt från skådespeleriet. Genombrottet i tv-rutan har resulterat i ett hektiskt år för 23-åringen.
– Det är sinnessjukt hur saker förändras efter någonting sådant här, det är mycket saker bakom kulisserna som jag inte ens får berätta om, som är så sjukt, säger han.
Liksom i fjol är den första av deltävlingarna i Melodifestivalen pandemianpassad, den här gången med en publik på max 1 500 personer, munskydd, avstånd och handsprit. Men Omar Rudberg tror på en taggad stämning trots allt.
– Jag kan tänka mig att publiken på plats kommer att vara överdrivet taggad, de kommer att lyfta taket.
TT: Är du rädd för att bli sjuk?
– Ja, allt man vill är att vara frisk på lördag. Jag har hållit mig borta från vänner, från häng, från allt som går. Jag hade börjat gråta om jag inte hade fått stå på scenen, säger Omar Rudberg.