Pusselboom i pandemitid: "Stimulerar hjärnan"

När livspusslet raserats på grund av coronapandemin väljer allt fler att i stället lägga ett pussel i trä. Och att dra ned på tempot är också bra för vår överstimulerade hjärna, enligt psykologen Kerstin Jeding.
–Det kan vara bra för oss att det går lite långsamt, säger hon till TT.

Världens pusseltillverkare upplever en försäljningsboom under coronapandemin. Arkivbild.

Världens pusseltillverkare upplever en försäljningsboom under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljö2021-01-10 20:30

Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher – men för landets återförsäljare av pussel har de senaste månadernas förändrade livsstil med hemarbete och karantänsittning inneburit ett rejält ekonomiskt uppsving.

Redan under våren ökade försäljningen av pussel explosionsartat, och intresset har inte bara hållit i sig, utan snarare ökat under hösten, enligt återförsäljare TT talat med.

Johan Nilsson, grundare av spel- och pusselbutiken Dragon's Lair i Stockholm, berättar att man under 2020 kunnat se en 300-procentig ökning av försäljningen av pussel.

– Vi var väldigt förvånade över hur många som ville köpa pussel. Det började tidigt på våren och under en period gick det inte ens att få tag på några pussel – de var slutsålda, säger han till TT.

Enligt Nilsson har intresset lett till att butiken fått bredda pusselsortimentet under året. Att svenskarna drabbats av pusselfeber kan ha fler förklaringar, säger han.

– Du får lite verklighetsflykt från vardagen – och efter att folk suttit hemma och jobbat och sedan tittat på en massa tv-serier vill de göra något annat. Att plocka fram brädspel och pussel är ett sätt att stimulera hjärnan.

Global trend

Pusselboomen har inte bara dragit fram över Sverige. Tillverkaren Ravensburger, en av världens största, noterade redan i april en försäljningsökning på nära 400 procent jämfört med samma period året innan, rapporterar CNBC.

Och att det råder en global pusselfeber bekräftas av Måns Andersson, som är delägare i Pusselbutiken.se i Umeå.

– Vi märkte ett ökat intresse så fort nedstängningarna runt om i världen började, och när coronan slog till i mars i Sverige tog det bara ett par veckor innan många pussel var slut, säger han och fortsätter:

– I början köptes de mest av äldre, men nu har det spridit sig till de yngre. Så det är definitivt många som inte tidigare lagt pussel, men börjat nu.

Sätt att koppla av

Att allt fler lägger pussel under pandemin kan också ha en djupare förklaring, enligt Kerstin Jeding, filosofie doktor och psykolog. Hon har tillsammans med Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och psykoterapeut, skrivit boken "Krisstress – att hantera en pandemi, coronaoro och andra långvariga påfrestningar".

Enligt Jeding kan det handla om att vår hjärna i denna oroliga tid har behov av att sysselsättas – men på ett kravlöst sätt.

– Att lägga pussel tillhör samma kategori som handarbete eller träsnideri, det vill säga aktiviteter som inte överstimulerar hjärnan. Skulle vi istället spela ett dataspel krävs det att vi agerar och hela tiden är uppmärksamma. Så är det inte alls med ett pussel, det bara ligger där.

"Ta kontroll"

Giorgio Grossi håller med Jeding och säger att pusselläggande kan vara ett sätt att ta kontroll i en osäker situation.

– Att lägga pussel är något konkret, medan coronan är osynlig och utgör ett abstrakt hot. Vi vill gärna ta kontroll över sådant vi kan ta kontroll över, och när vi lägger pussel får vårt logiska sinne utdelning, vilket inte är fallet när vi försöker hantera coronaproblematiken, säger han.

Att många under en orolig tid väljer att återvända till äldre tiders fritidssysselsättningar kan också vara en fingervisning om hur våra liv kan komma att se ut när coronakrisen en dag är över, säger Jeding.

– Det kan vara bra för oss att det går lite långsamt. Samtidigt som vi ju också får stimulans av att lägga pussel eller ägna oss åt handarbete. Vi behöver hitta en balans i tillvaron – och kanske var vi överstimulerade av annat tidigare.

Fakta: Coronaboom för pussel

Under fjolåret sålde pusseltillverkaren Ravensburger 20 pussel i minuten jämfört med 7 stycken per minut 2019, enligt CNBC.

I Australien meddelade premiärminister Scott Morrison under landets nedstängning i mars att pussel ingick i kategorin "nödvändiga" varor – vilket innebar att invånarna tilläts lämna sina hem för att köpa dem.

De tre bästsäljande pusslen hos nätbokhandeln Adlibris är: "Full monty fever" (1 000 bitar), "Looking across the river" (500 bitar) och "A day on the river" (1 000 bitar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!