Sanne Houby-Nielsen, styresman för stiftelsen Nordiska museet i Stockholm, berättar för SVT att man köpt in tjocktröjor till personalen, och det är inte det enda museet som förbereder sig för en kylslagen vinter. På Jamtli i Östersund ser man just nu över om det går att sänka temperaturen i utställningshallarna och andra publika utrymmen berättar Olov Amelin, vd på Jamtli, för Magasin K.
– Vi arbetar alltid med energieffektivisering och försöker göra medarbetare uppmärksamma på att spara energi i så stor utsträckning som möjligt. Vi försöker nu skynda på detta arbete, säger han till tidningen.
"En värmande sjal"
Tidigare i september gav regeringen uppdrag till alla statliga myndigheter att minska elanvändningen och de 16 museichefer som Magasin K har talat med jobbar alla med olika energisparande åtgärder.
– Det är möjligt att vi kommer att bli ännu fler som får svepa en värmande sjal över axlarna på kontoren under vintern, säger Lisa Månsson, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm till tidningen.
På Historiska museet vid Lunds universitet måste man dra ner på personal om man inte får någon kompensation för de höjda kostnaderna. Malmö Museer släcker ner utställningarna när det inte finns någon publik i lokalerna.
Minskade öppettider
Sveriges Museer presenterar nu en egen rapport om hur de ökande energipriserna slår mot landets museer. Av de 79 museer som svarat på förbundets enkät svarar 55 procent att man tänker ändra belysningen, 46 procent ska dra ner på temperaturen och ventilationen i publika lokaler, 17 procent kan behöva stänga delar av verksamheten och 14 procent kan komma att minska öppettiderna.
Sveriges Museer uppmanar nu politiker på alla nivåer att skjuta till ekonomiskt stöd till museerna vars kostnader "nu skenar".