Naturhistoriska stänger – riskerar att rasa

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stänger nu helt på grund av problem med innertaket. –Vi hade ett fysiskt ras, säger överintendent Lisa Månsson till TT.

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stänger helt på grund av problem med innertaket. Överintendent Lisa Månsson väntar nu på regeringens budget.

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm stänger helt på grund av problem med innertaket. Överintendent Lisa Månsson väntar nu på regeringens budget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Museer2023-08-29 08:18

På morgonen meddelade museet att man håller helt stängt, vilket P4 Stockholm först rapporterade om. Lokalerna ska nu undersökas av Fastighetsverket och det är oklart hur länge man tvingas hålla stängt.

– De besiktigar och åtgärdar så snabbt som möjligt. Jag skulle beskriva det som ett svåröverblickbart lapptäcke. Till viss del kan det här bli långvarigt, men andra ytor hoppas vi kunna öppna snabbt, säger museets överintendent Lisa Månsson.

Entrén inte säker

Problemen har varit kända länge, men under de senaste veckorna har läget snabbt blivit värre. Nyligen fick man stänga flera utställningar samt butik, restaurang och hörsalar.

– Vi hade ett fysiskt ras för en och en halv vecka sedan och beslutade att stänga ungefär halva museet. Vi kan naturligtvis inte sätta liv och hälsa på spel. Vid en ny inspektion i går kväll bedömde Fastighetsverket att en yta i museets huvudentré inte är säker och då kan vi inte längre ta in besökare.

TT: Kan ni alls arbeta i lokalerna?

– Vissa ytor är åtgärdade och där kan vi vara, men jag sitter inte på mitt kontor i dag, för den korridoren måste åtgärdas.

Lisa Månsson pekar på stora följdeffekter för verksamheten.

– Det här berör kontor, samlingslokaler och labb. Vi har ju en otroligt stor och omfattande forskning som vi bedriver här.

"Bedrövlig situation"

Ekonomin såg ut att bli svår för museet redan innan nedstängningen, enligt Lisa Månsson. När de stängde halva museet och tog halva inträdet hade man både färre besökare och lägre intäkter per person.

– Och nu är det noll. Cosmonova och restaurangen är stängda. Och hörsalarna, som var fullbokade av Stockholms universitet. Det är många som får ta konsekvenserna av den här bedrövliga situationen.

I år får Naturhistoriska 203 miljoner kronor i statligt anslag varav nästan en tredjedel används till hyra till Statens fastighetsverk. De omfattande renoveringarna gör i sin tur att hyran för fastigheten höjs.

Naturhistoriska har tidigare begärt 27 miljoner kronor extra i statliga anslag inför nästa år för att klara en hyreshöjning, renoveringskostnader och andra utgifter. Vilka konsekvenser totalstängningen får för ekonomin är för tidigt att uttala sig om, säger Lisa Månsson.

"Museerna blöder"

Gunnar Ardelius, generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges muséer, tycker att Naturhistoriskas situation pekar på ett större problem för de statliga museerna, där till exempel Nationalmuseum tvingats stänga några dagar i veckan för att spara in på uppvärmningen.

Han konstaterar att regeringens senaste kulturbudget var på en miljard kronor mindre än tidigare samtidigt som avskaffandet av fri entré skapat problem, och att museerna inte kompenserats för ökade kostnader för el och inflation.

– Det man kan säga är att Parisa Liljestrand och hennes regering med de här besparingarna och orimliga hyressättningar och eftersatt underhåll har gjort att museerna blöder, säger Ardelius till TT.

– Vi har ett land med ett stängt Nationalmuseum och ett stängt Naturhistoriskt museum, där regeringspolitiken utgör ett hot mot egna landets kulturarv. Så vi är ju ganska skarpt kritiska.

TT: Vad vill ni se för omedelbara åtgärder?

– Vi vill se en översyn av de här hyresmodellerna som de statliga museerna har. Som det ser ut nu är det ju ett orimligt system. Det är marknadshyra där det inte finns någon marknad.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktig siffra vad gäller antalet föremål på Naturhistoriska.

Fakta: Naturhistoriska riksmuseet

Är Sveriges största museibyggnad.

Ritades av arkitekten Axel Anderberg i början av förra seklet och uppfördes 1907–1916.

Ursprunget till museet fanns i Kungliga Vetenskapsakademiens samlingar. Tanken var att Naturhistoriska skulle vara tillgängligt för allmänheten, men också vara en institution för vetenskapligt arbete.

Byggnaderna har byggts ut i etapper under 1990–2003. I museets samlingar finns över 17 miljoner numrerade föremål.

Källa: Statens fastighetsverk och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!