Skansenchef: Biologiska museet ska öppnas igen

Bruno Liljefors havshimmel på Biologiska museet skimrar igen, men storkarna har foliehattar och mossan, träden och inte minst fasaden återstår. Tidigast om två år kan museet på Djurgården i Stockholm öppna igen.

Restaureringen av Bruno Liljefors målningar på Biologiska museet i Stockholm är snart klar. Sedan blir det storkarnas tur.

Restaureringen av Bruno Liljefors målningar på Biologiska museet i Stockholm är snart klar. Sedan blir det storkarnas tur.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Museer2023-11-07 06:02

Just den här dagen ska byggnadsställningarna rivas – utan att någon del tappas som kan skada en uppstoppad älg. Bruno Liljefors väggmålningar på Biologiska museet i Stockholm är en svensk konstskatt om 1 000 kvadratmeter och det största verk han gjorde. Konservatorerna limmar fast varje färgflaga för sig – ett arbete som snart är klart.

Museet, som i höst fyller 130 år, byggdes på bara ett år och på privat initiativ av konservatorn och amatörzoologen Gustaf Kolthoff. Han ville placera stockholmarna i det vilda och fick sin kompis och jaktkamrat Bruno Liljefors att göra ett hästjobb till vänskapspris.

– Bruno ställde upp kanske lite för billigt, det finns ett brev där han skriver om hur jäkligt det var. Sommaren 1893 gick han omkring och målade med stora kvastar på bambukäppar. Han hade Gustaf Fjæstad som assistent som själv blev erkänd konstnär, berättar Staffan Hansing, byggnadsantikvarie på Skansen.

Gråbruna mossan

Efter restaureringen av målningarna ska den nu gråbruna mossan bytas ut mot ny grön. De cirka 1 000 uppstoppade djuren ska rengöras och träden ska få gröna barr och löv. Däremot ska man inte heller nu installera elektriskt ljus i det så kallade dioramat i övre delen av byggnaden som inte går att isolera och värma upp, framhåller Staffan Hansing. Biologiska museet förblir därmed något av en tidsmaskin.

Liljefors himmel och den konstruerade naturen ljussätts via de stora takfönstren vars läckage tvingade fram en stängning 2017. Det regnade in och fönsterrenoveringen blev också den första och mest akuta åtgärden. Det naturliga ljuset är det häftigaste med hela det runda utställningsrummet, tycker Staffan Hansing.

– När solen vandrar på himlen speglas det här, man ser hur målningarna är anpassade efter dagsljuset. Upplevelsen skiftar beroende på när man är här.

TT: Kan det runda rummet ses som ett slags analog föregångare till biografen Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet?

– Ja, och lite bättre!

Biologiska museet är en unik kombination av konst, natur och kultur, framhåller Yvonne Nordlind, tf vd på Skansen som ägt museet sedan 1970. Den pedagogiska potentialen är fortsatt "mycket stor", framhåller hon.

– Vi vill ju bevara huset, så som det ser ut men hoppas kunna jobba lite mer med samtida moderna utställningar. Vi är mycket inne på arbetet med biologisk mångfald och artbevarande.

Extern finansiering

Prislappen för renoveringen kan landa på allt mellan 50 och 100 miljoner kronor, uppskattar Staffan Hansing. Skansen har inte fått något extra anslag och behöver söka extern finansiering. Härnäst väntar en stor renovering av den tjärade spånfasaden som också den kräver hantverksskicklighet. Även ett nytt värmesystem behövs. Yvonne Nordlind kan tänka sig att museet öppnar stegvis.

– Kanske återstår en treårsperiod innan vi kan öppna helt. Men vi ska öppna det, det har stått stängt för länge och det är synd på sådan här byggnad. Det är ett roligt projekt och intresset är enormt. Många vill komma tillbaka.

Fakta: Biologiska museet

Byggdes på Djurgården i Stockholm som då saknade elektricitet. Ljuset släpps fortfarande in genom takfönster. Själva bygget finansierades privat efter att initiativtagaren Gustaf Kolthoff samlat in pengar och startat ett aktiebolag. Kolthoff monterade djuren och byggde landskapen, Bruno Liljefors målade väggarna.

Museet ritades av arkitekten Agi Lindegren med norska stavkyrkor som modell. Själva bygget tog bara ett år. När museet invigdes 1893 erbjöd det en unik möjlighet för allmänhet och konststudenter att studera vilda djur. Museet rymmer i dag cirka 300 vilda djurarter, varav vissa inte längre finns i Sverige.

Vid stängningen 2017 startades föreningen Biologiska museets vänner och komikerna Jonatan Unge, Simon Svensson och Kristoffer Svensson arrangerade en stödmarsch för museet. 2018 utnämndes både byggnaden och utställningarna till byggnadsminne vilket innebar ett skydd inför framtiden. All renovering sker också i samråd med länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!