Utställningen visar upp mängder av spel från hela världen och från olika tidsepoker, berättar Lena Stammarnäs, utställningsproducent vid Världskulturmuseerna.
– De allra äldsta spelen är egyptiska och är upp till 5 000 år gamla. Vi visar också spel som har utvecklats genom historien, som har varit ett spel och blivit något annat som vi känner igen i dag. Och så ställer vi det sida vid sida med moderna spelkategorier så som e-sport, lajv och rollspel.
Utställningen är uppdelad i olika teman, som varför vi spelar och spel som är förbjudna och kontroversiella på olika sätt. Olika sorters spel, till exempel hasardspel, blir belysta ur olika perspektiv.
– Det är väldigt spännande att spel har funnits så enormt länge i människans historia, troligtvis så länge som människan har funnits, säger Lena Stammarnäs.
Tog hjälp av AI
Motivet till utställningen var dels att spelkultur tidigare inte har fått så stor uppmärksamhet, dels att Världskulturmuseerna helt enkelt hade så mycket spel och spelrelaterade föremål i samlingarna som inte hade visats förut.
För att lista ut hur många spelen i samlingarna fungerar fick man ta hjälp utifrån.
– Vi var tvungna att kontakta specialister runtom i världen. Vi har också samarbetat med ett forskningsprojekt i Maastricht, som under många år har kartlagt framför allt brädspel i en stor databas. De har bland annat med hjälp av AI listat ut hur spelregler skulle kunna se ut till spel som har glömts bort, säger Lena Stammarnäs.
Bland föremålen finns allt från olika sorters kortlekar från olika platser samt spel som har fungerat i rituella och religiösa sammanhang – som en typ av begravningsspel från Ecuador som använts till att fördela arvet efter den döde.
– Det är alltifrån väldigt smala och lokala spel till schack eller mancala som har funnits runtom i världen, säger Stammarnäs.
Sätt att mötas
Gemensamt för nästan alla spel är att de har regler som styr, förklarar Lena Stammarnäs.
– Och så är det oftast ett sätt att mötas, oavsett om det handlar om en ritual, att man ska lära sig något eller bara för att ha kul.
Det första besökarna möter är en inbjudan till att själva prova flera olika sorters spel.
– Vi har till exempel gjort kopior av sju av spelen från våra samlingar så att man kan sätta sig ner och spela dem. Där har vi valt spel som passar en utställning, som inte tar alltför lång tid, har regler som är lätta att förstå och som är roliga.