Världskulturmuseerna närmar sig Gärdet

Statens museer för världskultur tittar nu närmare på förslaget att flytta Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm till Gärdet. –Det ligger närmast till hands eftersom vi redan har verksamhet där, säger stabschef Karl Magnusson.

Etnografiska museet i Stockholm. Arkivbild.

Etnografiska museet i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Museer2022-02-25 07:53

Slakthusområdet, Norra Djurgårdsstaden och Gärdet var tre av de nio förslag som presenterades i augusti som ny lokalisering för Etnografiska, Östasiatiska samt Medelhavsmuseet i Stockholm.

Bakgrunden är den analys som Statskontoret gjorde 2015 och som visade att allt för stor andel av pengarna går till lokal- och personalkostnader och för lite till själva verksamheten. Samtidigt har flera av dagens lokaler stora brister.

Just nu pågår arbeten med att åtgärda det mest akuta i de nuvarande lokalerna, däribland brandsäkerhet och ventilation, berättar stabschefen Karl Magnusson.

Behov av nybygge

När det gäller framtida placering går Världskulturmuseernas ledning vidare med alternativet Gärdet där Etnografiska museet ligger i dag. Där skulle man i så fall behöva bygga ett nytt magasin och en ny paviljong.

– I dag har vi föremålssamlingar på väldigt många ställen, vi har dokumentarkiv och bibliotek. Tanken är att man skulle samla detta och skapa en väldigt stark miljö kring innehållsfrågorna och forskningen, säger Karl Magnusson.

Tittar på verksamheten

Skulle då all verksamhet på ett ställe innebära att dagens tre museer i stället blir ett gemensamt världskulturmuseum även i Stockholm och inte bara i Göteborg? Just den frågan besvarades inte i förstudien.

– Studien behandlar inte hur själva verksamheten skulle se ut men vi har börjat titta på det också, säger Karl Magnusson.

Förutom Gärdet kommer Världskulturmuseerna att titta på ytterligare något eller några alternativ för framtida placering, uppger han.

Fakta: Statens museer för världskultur

Statens museer för världskultur består av Världskulturmuseet i Göteborg plus Medelhavsmuseet, Etnografiska och Östasiatiska museet i Stockholm. Statskontoret konstaterade 2015 att lokaler och personal stod för drygt 80 procent av kostnaderna. Världskulturmuseerna fick senare regeringens uppdrag att redovisa vad myndigheten kan göra för att förbättra sina ekonomiska förutsättningar.

Museet i Göteborg har redan förtätat sina lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!