Abbafans i London: Overkligt att se showen

Bland de tusentals Abba-fans som samlats i London stiger spänningen inför premiären av "Abba voyage" – och de mest trogna har rest över halva jordklotet för att se abbatarerna på scen.

De australiska Abba-fansen vid den nybyggda arenan i Queen Elizabeth Olympic Park i London ser fram emot "Abba voyage".

De australiska Abba-fansen vid den nybyggda arenan i Queen Elizabeth Olympic Park i London ser fram emot "Abba voyage".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Musik2022-05-26 08:00

– Det känns overkligt att äntligen få se showen, säger Roxanne Dickson, som tillsammans med en grupp australiska Abba-fans träffar TT:s utsända framför arenan i östra London.

Trots ett ihärdigt regn pågår en febril aktivitet framför den nybyggda arenan i området Queen Elizabeth Olympic Park i östra London, där en samling byggnadsarbetare försöker se till att allt är på plats inför premiären av "Abba Voyage".

Även en skara nyfikna fans har samlats på platsen i hopp om att en livs levande medlem av den svenska gruppen oannonserat ska dyka upp – och vissa av fansen som har kommit till den brittiska huvudstaden för att se den historiska föreställningen har rest längre än andra.

Mitt emot arenan har en grupp australiska Abba-fans sökt skydd från regnet – och trots det klassiskt brittiska vädret är stämningen i gruppen på topp.

För Roxanne Dickson, iförd en gul t-shirt, prydd med Abborna – tillika ägare av en av världens största Abba-samlingar – var det också självklart att resa till London – trots den långa och dyra resan.

– Absolut – och nu känns det overkligt att äntligen få se showen. Allt det här är en väldigt känslomässig upplevelse för mig, säger hon till TT:s utsända.

Även för Ian Cole, som har skrivit en bok om Abbas låtar, var det självklart att resa till London så fort nyheten om abbatar-showen släpptes – men att bara gå på en konsert räckte inte för det australiska superfanet.

– Jag ska se fyra föreställningar, vilket jag ser enormt mycket fram emot. Och det ska bli minst sagt spännande att se hur det blir – vi vet ju inte vad som väntar oss, säger han.

Älskade i Australien

Den australiska fanskara som samlats utanför arenan i östra London är också ett bevis på den speciella ställning som Abba har i landet. Allt sedan 1970-talet älskas gruppen i Australien av trogna fans, hyllas av bandet Bjorn Again – som på sina konserter spelar Abba-låtar inför jublande fans – och firas varje år under en flera dagar lång festival i den lilla orten Trundle.

En orsak till kärleksrelationen är Abbas legendariska turné 1977, då 160 000 personer såg de 11 konserter som gruppen genomförde under 13 intensiva dagar.

Turnéns mest legendariska spelning var den så kallade "regnkonserten" i Sydney, där ett enormt skyfall, följt av en massinvasion av insekter som gjorde att Bennys vita piano vid konsertens slut hade färgats svart, inte hindrade gruppen från att spela inför en publik på 30 000 personer.

För Roxanne Dickson, som vid sex års ålder var en av åskådarna den där blöta Sydney-kvällen, är det också extra känslosamt att snart få återse Abborna i London – om än i digital form.

– Min mamma, som var ett stort Abba-fan, hade tagit ett lån för att kunna ta med mig och mina systrar på den där konserten. Det var en upplevelse jag aldrig glömmer, och nu känns det som att vara tillbaka där igen, säger hon.

"Har gett mig vänskap!

Många i den brokiga grupp som samlats utanför arenan i Queen Elizabeth Olympic Park denna regniga majdag vittnar också om att kärleken till Abba handlar om så mycket mer än bara musik.

Fansen Louise, Cotton och David berättar att de träffats redan 1989 på en spelning med Bjorn Again – och att de därefter förblivit nära vänner.

Och enligt Cotton, som inte bara har en t-shirt med texten "I love Abba", utan vars keps även pryds av gruppens namn, är det också vänskapen fansen emellan som gör Abba så unika.

– Jag har längtat efter den här konserten i 40 år – och det känns fantastiskt att få uppleva den tillsammans med alla dessa vänner. För Abba har gett mig vänskap som varar livet ut, säger hon och fortsätter:'

– På andra platser ser folk snett på mig om jag har en t-shirt med Abba-tryck, men i Australien möts jag alltid av leenden. För där skäms vi inte för att vi gillar musik man blir glad av.

Fakta: Abbas relation till Australien

Abbas turné 1977 i Australien inledde landets speciella relation till den svenska gruppen. Agnetha Fältskog har i sin självbiografi beskrivit upplevelsen: "Det rådde feber och hysteri. Det var ovationer och svettiga och besatta folksamlingar. Ibland var det hemskt. Det kändes som att publiken kunde suga tag i mig för att aldrig släppa mig."

90-talsfilmerna "Priscilla, öknens drottning" och "Muriels bröllop" gav relationen en nytändning.

I "Priscilla, öknens drottning", ger sig tre drag queens ut på en turné i en skraltig buss i den australiska ödemarken och levererar Abba-tolkningar inför en inte sällan oförstående publik.

I "Muriels bröllop" från samma år levererar Toni Collettes tafatta Abba-fan repliker som: “Nu är mitt liv lika bra som en Abba-låt. Lika bra som 'Dancing queen'".

I den australiska orten Trundle i New South Wales med cirka 600 invånare hålls sedan 2012 en Abba-festival. Evenemanget lockar varje år tusentals människor, många iförda klassiska Abba-outfits, som deltar i sångtävlingar, festar och lyssnar på band som det australiska cover-bandet Bjorn Again.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!