Det började med att Anders Bagge hörde en låt under ett skivbolagsmöte, och skämtsamt konstaterade att "den skulle jag vilja sjunga". I hemlighet smög hans manager ut ur rummet, och kontaktade teamet bakom Melodifestivalen – som var supertaggade på förslaget.
Men när Anders Bagge insåg vad som höll på att hända fick han panik.
– Jag blev så stressad, jag kommer knappt ihåg det, berättar han.
Dissade Céline Dion
Anders Bagge har haft scenskräck ända sedan han som ung uppträdde i en talangjakt med sitt band, och plötsligt glömde både text och musik. Han bestämde sig för att aldrig mer stå på en scen och tackade till och med nej till att sjunga en duett med Céline Dion i Globen.
– Jag har varit sur på mig själv, hur kunde jag tacka nej till det här? Nu tänker inte jag tacka nej, säger Anders Bagge.
Tidigare i år tävlade han i TV4:s "Masked singer" – där fick han ju sjunga anonymt – och sedan dess har det blivit lättare att uppträda inför andra.
I nästa års omgång av Melodifestivalen kommer Anders Bagge att tävla mot flera tidigare "Idol"-deltagare.
– Det är skitkul, jag är stolt över varenda "Idol"-vinnare, jag går inte upp för att tävla mot dem, utan att för att få sjunga tillsammans med dem. Men att inte säga att man skulle bli lycklig om det gick jättebra – då ljuger jag, säger han.
Cazzi Opeia är också klar för tävlingen. Hon har tidigare skrivit flera världshits åt k-popartister, bland andra BTS och Red Velvet, men Melodifestivalbidraget "I can't get enough" skrev hon till sig själv, mest för skojs skull.
– Jag har aldrig varit med i Mello eller den delen av musikbranschen, så vi skojade om att skriva till mig. Men när vi var klara så kände jag att det här är någonting som jag står för till 100 procent, och att jag skulle kunna ha skitkul med den här, säger hon.
Omar Rudberg debuterade i Melodifestivalen 2017 med gruppen FO&O, och kom tillbaka som soloartist 2019. Sedan dess har han bland annat synts i Netflix-serien "Young royals". Nu är han tillbaka i SVT:s musiktävling och årets bidrag heter "Moving like that".
– Låten är glad, dansvänlig, kärleksfull, positiv och somrig – och radio och strömningsvänlig. En somrig popdänga med lite "flavor", säger han.
Indiebandet Tribe Friday, som debuterar i Melodifestivalen, har hämtat inspiration från The Strokes och My Chemical Romance och tillhör kanske årets lite mer udda artister i sammanhanget.
– Det var en liten fågel som viskade att Melodifestivalen var intresserade och den möjligheten kan man ju inte säga nej till. Det här är vår chans att visa en annan sida av Musiksverige. Vår basist Robin har dessutom Mello som livslång barndomsdröm, säger bandets sångare Noah Deutschmann.
Bandet, som beskriver sig själva som "emo-losers från tre olika svenska småstäder", består också av Isak Gunnarsson och Robin Hanberger Pérez. Sedan en tid bor de tillsammans i ett hus i skogen. Bidraget som de ska tävla med heter "Shut me up".
– Det är som en garage-schlager som vi har kokat ihop i köket över en kopp te, säger han.
John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love" och slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Tre år senare är han tillbaka i Melodifestivalen med bidraget "Änglavakt". Tanken var inte att återvända till musiktävlingen så tidigt efter segern.
– Men när jag hörde låten och skrev om texten till svenska, den var på engelska först, så kändes det alldeles för bra för att tacka nej till, säger han.