Enligt Dagens Nyheters Kajsa Haidl hindrade "det starka startfältet" premiärtävlingen från platt fall. "Det, och de pålagda applåderna". Sämre ställt var det med själva programmet som bitvis var "lika mossigt som ett kaféprogram från SVT:s tidiga dagar" skriver Haidl.
Aftonbladets Markus Larsson är inne på samma spår: Utan publiken "försvinner energin, närvaron och ”här och nu”-nerven", skriver han. Ingen av dem är heller särskilt imponerad av Christer Björkmans insats som programledare vid sidan av Lena Philipsson.
"Stelt, dämpat och rentav nedstämt" skriver Johan Lindqvist i Göteborgs-Posten : "Lena Philipsson är ett proffs som lyckas ha glimten i ögat samtidigt som hon kämpar med att hålla den abdikerande och plågsamt sentimentale schlagergeneralen under armarna", fortsätter han.
Håkan Engström i Sydsvenskan tycker i sin tur att Christer Björkman lät som om han "läste upp börstabeller" och beklagar att SVT inte tar chansen att göra något helt nytt av Melodifestivalen.
Firar med chips
Arvingarnas Casper Janebrink är glad på presskonferensen efteråt. Arvingarna vann 1993 hela kalaset med bidraget “Eloise” i sin Melodifestivaldebut. 28 år senare har tittarna gett dem ytterligare en chans att ta sig till Eurovision Song Contest. Vinner de Melodifestivalen en gång till kan bidraget "Tänker inte alls gå hem" få engelskt text.
– Det finns en skiss, konstaterar Casper Janebrink.
Men först och främst väntar finalen. Kvartetten, bestående av Casper Janebrink, Kim Carlsson, Tommy Carlsson och Lars “Lasseman” Larsson, ska innan dess slipa på framträdandet.
– Där ska vi se till att vi gör numret rätt. Jag lyckades ta något litet snedsteg, så nästa gång ska det bli helt rätt, säger Casper Janebrink som tillsammans med de andra i bandet ska fira "coronasäkert" med öl, chips och "lite god mat" på hotellrummet.
Danny till final
Arvingarna gör sällskap till finalen med Danny Saucedo, som knep den första finalplatsen i Melodifestivalen, med bidraget "Dandi dansa."
– Det känns fantastiskt – äntligen! Det hade varit hemskt att inte gå vidare, säger han på presskonferensen.
34-åringen från Stockholm har deltagit som artist i SVT:s musiktävling tre gånger tidigare och har som sämst kommit trea. Tidigare år har Danny Saucedo satsat på seger, men inte nu.
– Jag känner fortfarande att jag inte har någonting emot att vinna, men det är inte det som är målet för mig. Det är mitt jobb att skapa underhållning och att göra det på mitt sätt, trycka upp ett slags ribba för andra artister, säger han.
Tillsammans med Eric Saade är han en av tävlingens favoriter. Danny Saucedo framförde sitt bidrag i ett rum gjort av flyttkartonger, och på en av dem hade han skrivit konkurrentens namn i ett hjärta.
– Jag tänker att jag skickar ett hjärta till honom, lite kärlek – lite flört. Idén kom i dag och egentligen tänkte jag lägga ut hans nummer också, berättar Danny Saucedo.
Paul Rey och Lillasyster går till Andra chansen med låtarna "The missing piece" respektive "Pretender".
– Jag var inte ens nervös, för jag var så säker på att vi inte skulle gå vidare, säger Martin Westerstrand, sångare i Lillasyster.
För veteranen Jessica Andersson – som gjorde sin åttonde omgång i tävlingen – Kadiatou och Nathalie Brydolf är festivaläventyret istället slut för i år.
Det betyder att alla kvinnliga artister blev utslagna från den första deltävlingen, någonting som bland andra Martin Westerstrand påpekade under presskonferensen:
– Det enda som var lite tråkigt var att inga tjejer gick vidare, det var trist.
Alla årets deltävlingar i Melodifestivalen äger rum i Annexet i Stockholm. Ingen publik är på plats, och produktionen präglas av omfattande coronarestriktioner.