"Belafonte hade bild med Palme på väggen"

Sveriges Radios Lena Nordlund träffade Harry Belafonte i New York 2014. Hon minns calypsosångarens politiska engagemang.
–I hallen hade han en massa foton, bland annat ett när han och Martin Luther King busade, och ett från Stockholm med Olof Palme och Tage Erlander, säger hon.

Harry Belafonte sjöng tillsammans med Hasse å Tage på välgörenhetsgalor. Arkivbild.

Harry Belafonte sjöng tillsammans med Hasse å Tage på välgörenhetsgalor. Arkivbild.

Foto: Steffi Loos/AP/TT

Musik2023-04-25 17:06

Harry Belafonte var känd för sitt engagemang i medborgarrättsrörelsen i USA på 1960-talet. Han engagerade sig senare även för välgörenhet och besökte då även Sverige.

– Belafonte sjöng tillsammans med Hasse å Tage på välgörenhetsgalor och var väldigt stor och populär i Sverige, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

"Lite snyggare"

Han minns Harry Belafonte som en sångare som slog igenom brett – och introducerade en ganska smal musikgenre för den stora allmänheten.

– Han tvättade calypson, som ofta var ganska vågad och med roliga texter. Men Belafonte gjorde det lite snyggare och blev jättestor. Han lyfte fram den karibiska övärlden, före ska och reggae, säger han.

När Lena Nordlund var korrespondent för Sveriges Radio i New York 2014 var en intervju med Harry Belafonte något hon hade som mål att få till.

– I varenda film jag hade sett om svart medborgarrättsrörelse dök han upp. I Sverige kände vi bara till honom som den fina, populära artisten på 60-talet, vi hade inte så bra koll på hans politiska sida.

"Ilska i rösten"

Harry Belafonte var vid intervjutillfället lite krasslig och därför fick Lena Nordlund stiga in i hans hem på Manhattan.

– Han var 87 år och fortfarande vacker, jättestilig. Han var trevlig men inte övertrevlig och när jag frågade honom om hans politiska engagemang fick han en sorts ilska i rösten och sade ”Jag ska berätta varför, jag växte upp i fattigdom”. Det kom ett plakattal nästan direkt, säger hon.

Harry Belafonte stod till vänster politiskt och drog sig inte för att kritisera även Barack Obama. Han träffade Venezuelas president Hugo Chavez och även Fidel Castro på Kuba.

– Han var politiskt aktiv ända in i det sista, bland annat i en fråga om huruvida poströster skulle vara något negativt för fattiga svarta under pandemin, säger Lena Nordlund.

Hyllas av presidenter

På kvällen, svensk tid, kom även reaktionerna från amerikanskt håll på Belafontes bortgång – bland annat från två presidenter.

– Jill och jag sörjer en banbrytande amerikan som använde sin talang, sitt kändisskap och sin röst för att hjälpa till att läka vårt lands själ, säger Joe Biden i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP.

– Harry Belafonte var en vägröjande legend som använde sin plattform för att lyfta andra. Han levde ett bra liv, säger Barack Obama.

Sångaren Tony Bennett var samtida med Belafonte.

– Jag träffade Harry 1948 och visste redan då att han skulle bli en stor stjärna. Men viktigare än det är att han slogs för social rättvisa och jämlikhet och gav aldrig någonsin upp kampen, säger 96-årige Bennett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!