Brittiska teatrar öppnar igen

De brittiska inomhusscenerna kan nu återigen slå upp portarna efter att ha tvingats hålla stängt under coronakrisen, som slagit hårt mot branschen.

Shaftesbury Avenue i Londons teatercentrum West End ligger öde. Den 1 augusti kan dock de brittiska teatrarna slå upp portarna för publiken igen.

Shaftesbury Avenue i Londons teatercentrum West End ligger öde. Den 1 augusti kan dock de brittiska teatrarna slå upp portarna för publiken igen.

Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Musik2020-07-17 15:30

Den 1 augusti kan Storbritanniens teatrar börja spela för publik – och redan nu pågår försök där man på prov arrangerar föreställningar inomhus. Det meddelar i dag den brittiske premiärministern Boris Johnson, skriver Independent.

Välkommet beslut

Beslutet välkomnas i ett inlägg på Twittter av Johnsons regeringskollega, kulturministern Oliver Dowden.

"Storbritanniens scenkonstbransch är världsberömd och jag är glad över att vi nu tar ett steg på vägen för att teatrarna återigen ska kunna slå upp dörrarna för publiken – så länge man håller avstånd. Från och med den 1 augusti kommer inomhusteatrar, konsertscener och andra spelplatser att återigen kunna välkomna publiken på ett säkert sätt", skriver Dowden.

Enligt den brittiska kulturministern har beslutet fattats efter att man genomfört pilotförsök med bland andra London Symphony Orchestra.

Drabbad bransch

Redan i början av juli öppnade de brittiska utomhusscenerna efter ett regeringsbeslut, vilket lett till att den brittiska publiken återigen kan besöka välkända utomhusscener som Minackteatern i Cornwall och Glyndbourneoperan i Sussex – så länge man respekterar de coronarestriktioner som införts av myndigheterna, skriver Guardian.

Den brittiska regeringen sköt också i början av juli till ett hjälppaket på motsvarande 18 miljarder kronor i coronastöd till landets kultursektor.

De brittiska teatrarna har varit stängda sedan i mars.

Fakta: Brittisk kulturbransch under coronakrisen

1 500 brittiska musiker och artister undertecknade i början av juli ett upprop, där man krävde att regeringen skulle vidta akuta åtgärder för att stötta den brittiska musikbranschen som drabbats hårt av coronapandemin,

Den brittiska regeringen sköt därefter till motsvarande 18 miljarder kronor för att hjälpa branschen.

Enligt en studie från Creative Industries Federation och Oxford Economics kan den brittiska kultursektorn förlora 75 miljarder pund och 400 000 arbetstillfällen på grund av coronapandemin, skriver Guardian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!