Carola: Jag vill ha klackarna i taket

När Carola bjuder in publiken till sitt hem i Steninge slottspark är det akustiska hitlåtar och kända visor som står på menyn. –I pandemitider när tankar och livet gungar, då är det viktigt med sådant som ger oss trygghet, säger Carola Häggkvist som närmar sig 40 år som artist.

Carola uppträdde nyligen under Solliden sessions inför kronprinsessan Victorias födelsedag. Nu ger hon ytterligare framträdanden med den akustiska konserten "Naket del 2", men i Steninge slottspark. Arkivbild.

Carola uppträdde nyligen under Solliden sessions inför kronprinsessan Victorias födelsedag. Nu ger hon ytterligare framträdanden med den akustiska konserten "Naket del 2", men i Steninge slottspark. Arkivbild.

Foto: Magnus Johnsson/TT

Musik2021-07-19 10:02

Carola har just landat på Arlanda efter att ha genomfört sin första konsert på lång tid – i parken vid Sollidens slott på Öland, inför kungafamiljen i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag. Hennes väska har inte dykt upp på bagagebandet men det är ändå en till synes glad och obekymrad artist som hörs i telefonluren.

– Jag är så ödmjuk inför responsen i Solliden. Publiken var som en fjärde bandmedlem. Det blev en väldigt ärlig och kraftfull konsert, både vacker och lite rockig.

Sången framträdande

Trots bristen på konserter har pandemiåret varit ett aktivt år för Carola Häggkvist som bland annat har hunnit med att vara med i – och hoppa av – "Let's dance", dela ut Sveriges poäng i Eurovision och spela in årets "Stjärnorna på slottet", där hon medverkar tillsammans med bland andra Per Andersson och Grynet Molvig.

Solliden-konserten var tänkt att vara hennes enda i sommar men hon och bandet fick mersmak och i augusti stundar ytterligare spelningar, den här gången i Steninge slottspark där Carola Häggkvist bor sedan några år tillbaka.

Även dessa konserter är akustiska och repertoaren består av en blandning av hennes egna hitlåtar som "Fångad av en stormvind", "Evighet" och "Säg mig var du står", och kända visor som "Visa vid vindens ängar" och "Blott en dag". I bandet ingår endast två andra medlemmar, pianisten Joakim Holgersson och gitarristen Alex Holmgren.

– Det är som en blandning av min tidigare akustiska turné och turnén med folkvisor som jag gjorde förra året. Det är underbart med akustiskt för sången kommer fram bättre och publiken tycker om att komma närmare, säger hon.

"Arenatjej"

Att få stå inför publiken på hemmaplan ger en extra känsla, tycker Carola Häggkvist som tidigare år även haft julkonserter i den stora slottsladan.

– Det blir lite "välkomna hem till mig" och jag kan vara med och bestämma allt på detaljnivå, utsmyckning och hur stolarna ska stå. Men jag är inget kontrollfreak utan mer av en regissör.

Carola Häggkvist som slog igenom som 16-åring 1983 med "Främling" närmar sig 40 år som artist, och fast det är ett tag kvar till jubileumsåret har hon börjat smida planer.

– Det är nu jag gör det här akustiska, sen kommer jag att gå ut hårdare nästa sommar inför 2023. Då blir det nya tider.

TT: Det låter som att du har ett nytt sound på gång?

– Ja, det har jag. Jag ser framför mig ungefär den transformation som Cher gjorde. Jag vill ha klackarna i taket. Det är där jag hör hemma. Jag är en arenatjej.

TT: Med fläkten i håret?

– Haha, ja exakt!

"Det var som en bra krutdurk", säger Carola Häggkvist om konserten i Sollidens slottspark, inför bland andra stora delar av kungafamiljen. Arkivbild.
"Det var som en bra krutdurk", säger Carola Häggkvist om konserten i Sollidens slottspark, inför bland andra stora delar av kungafamiljen. Arkivbild.
Fakta: Carola Häggkvist

Carola fick sitt stora genombrott 1983 när hon vann Melodifestivalen med "Främling".

"Naket del 2" är en akustisk konsert som hon genomför tillsammans med Joakim Holgersson på piano och Alex Holmgren på gitarr. Konserten framförs i Steninge slottspark norr om Stockholm, inför sittande publik, den 14 augusti.

Hon medverkar också i årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" tillsammans med komikern och skådespelaren Per Andersson, ståuppkomikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig, journalisten och författaren David Lagercrantz. premiär på SVT i december.

2023 firar Carola Häggkvist 40 år som artist.


Fakta: Carola Häggkvist om...

...sin favoritvisa: "Det är nog Mats Paulsons "Visa vid vindens ängar". Den knyter an för mig till stormvinden. Att vara i rörelse. Det är en fin text. "Blott en dag" är något extra för mig också, när man sjunger den håller publiken andan. Den går rakt in i den svenska folksjälen."

...inspelningen av "Stjärnorna på slottet: "Det var bra och jättefint. Fantastiskt god mat! Och fint att få möta de andra profilerna och stjärnorna. Jag var heller inte utmattad efteråt som efter "Så mycket bättre". Jag tog en trudelutt vid matbordet men annars var det mest samtal, och mer sömn."

...sonens musikkarriär: "Jag är så glad och stolt att Amadeus släpper sin tredje singel. Men vi har inga planer på att samarbeta nu. Han måste få känna att han har sin egen plattform först. Det är ju ett kändisbarns mardröm att anklagas för att rida på mammans kändisskap."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!