Clara Klingenström: "Var helt död inom mig"

När det stod klart att Clara Klingenström tagit sig vidare till andra chansen kom tårarna. –Musiken har varit terapi för mig, jag har tagit tillbaka makten över mitt liv.

För Clara Klingenström kändes det overkligt att gå från sin värsta period i livet till att få höra att hennes låt sprider hopp till andra.

För Clara Klingenström kändes det overkligt att gå från sin värsta period i livet till att få höra att hennes låt sprider hopp till andra.

Foto: Jessica Gow/TT

Musik2021-03-05 07:59

För ett år sedan skrev hon låten "Jag behöver inte dig i dag" tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Hon beskriver den tiden som att hon befann sig på sin absoluta botten – i sviterna av ett destruktivt förhållande och i en period där hon använde droger och alkohol för att döva ångesten.

– Då ville jag inte ens leva. Jag skrev den här texten, men sen tyckte jag inte om den, för jag kunde inte tro på orden, säger Clara Klingenström.

Det var framför allt textraden "styrkan i mig gör att jag kan bli fri från dig" som inte kändes sann. Sedan dess har hon fokuserat på musiken och att umgås med människor som får henne att må bra. Även om hon känner att allt inte är perfekt, har hon kommit en lång bit på vägen.

– Det är först den här veckan jag har känt att jag verkligen är fri, att jag har den styrkan jag skrev om.

Overkligt

Responsen på låten har inte låtit vänta på sig. Det är många som skriver till Clara Klingenström på sociala medier och berättar om sina liv.

– Det är så häftigt. Folk har skrivit långa texter om hur de har tagit sig ur missbruk, våld och allmänt dåliga relationer, men också att jag sjunger bra och sprider hopp. Att jag får höra det, jag som satt där för ett år sedan och var helt död inom mig, känns lite overkligt.

Clara Klingenström från Gotland är ny i Melodifestival-sammanhang, men har hållit på med musik länge. Hon har tidigare släppt flera singlar, bland annat "Sommarminnen" som strömmats mer än 300 000 gånger på Spotify.

Dela med sig

På lördag står hon på scenen i Annexet i Globen igen. Hon har försökt att lindra nerverna genom att tänka på annat, gå på promenader och spela tv-spel. Det svåraste är att komma ned i varv.

– Det är en kombination av att inte kunna sova och att jag inte heller är van att vara i sådana här sammanhang, göra intervjuer och ha kameror mot mig.

Det hon sa i delfinalen om att gotländskan försvinner när hon är nervös vet hon inte varifrån det kom.

– Jag tror mer att det handlar om att jag flyttade till Stockholm som 16-åring och då kändes det pinsamt att gå runt och låta som en bonde. Sedan blir det så klart mer gotländska när jag är hemma med familj och vänner, säger Klingenström på stockholmska.

Att dela med sig av sina personliga erfarenheter har inte varit tungt, enligt Clara Klingenström, tvärt om.

– Det har varit skönt, jag känner att jag växer mer och mer och får bekräftelse på att folk tycker om det jag gör.

Reaktionen från Clara Klingenström när hon gick vidare till Andra chansen. Till vänster står The Mamas som gick vidare till finalen. Arkivbild.
Reaktionen från Clara Klingenström när hon gick vidare till Andra chansen. Till vänster står The Mamas som gick vidare till finalen. Arkivbild.
Fakta: Clara Klingenström

Ålder: 26 år

Bor: Sollentuna norr om Stockholm. Född och uppvuxen på Gotland.

Bakgrund: Flyttade till Stockholm när hon var 16 för att gå Rytmus musikgymnasium. Har tidigare släppt flera singlar, bland annat "Ensam i en stad" 2019, "Så slut" och ”Sommarminnen” från 2020.

Kuriosa: Sökte till Idol år 2014 men fick ingen guldbiljett.

Tävlar med bidraget "Jag behöver inte dig i dag" i andra chansen den 6 mars, där hon möter Eva Rydberg och Ewa Roos som tävlar med låten "Rena rama ding dong".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!