Coronaexperiment: Så kan konserter genomföras

Bra ventilation och många in- och utgångar gör att konserter kan genomföras relativt smittsäkert trots den pågående pandemin. Det är slutsatserna av ett tyskt forskningsexperiment.

Deltagare på väg in på en av de tre konserter som genomfördes den 22 augusti för att studera riskerna av spridning av covid-19 vid större evenemang. Arkivbild.

Deltagare på väg in på en av de tre konserter som genomfördes den 22 augusti för att studera riskerna av spridning av covid-19 vid större evenemang. Arkivbild.

Foto: Hendrik Schmidt/AP/TT

Musik2020-10-29 13:40

Den 22 augusti anordnade forskare från den medicinska fakulteten vid Martin-Luther universitetet Halle-Wittenberg tre konserter med popsångaren Tim Bendzko inför publik i Leipzig. Konserterna hölls på en och samma dag och syftet var att studera riskerna för smittspridning vid stora evenemang.

En av konserterna arrangerades under samma premisser som konserter brukade anordnas före pandemin, utan särskilda åtgärder eller restriktioner. Den andra genomfördes med uppmaningar om att följa riktlinjer för hälsa och säkerhet, och på den tredje konserten var det ett lägre antal i publiken samtidigt som personerna i publiken höll 1,5 meters avstånd från varandra.

Låg risk

Resultatet av studien visar att bra ventilation, många in- och utgångar och att mat och dryck beställs och serveras vid bord är några av de faktorer som kan minska risken för smittspridning vid större evenemang.

Studien visar att besökare under en sittande konsert har relativt lite kontakt med varandra och att det är få kontakter som varar i flera minuter eller längre. Kontakter mellan besökare ökar dock särskilt när publiken är på väg in i lokalen och det är något som arrangörer bör ta hänsyn till och anpassa evenemangen efter.

Bristande ventilation är också en faktor som ökar risken för att exponeras för viruset, visar studien.

En av studiens huvudslutsatser är att risken att smittas under ett evenemang är låg eller mycket låg om särskilda hygienåtgärder tas, som att besökarna bär munskydd, håller avstånd och att ventilationen är god.

Studerade rörelse

I experimentet deltog omkring 1 500 deltagare, mellan 18 och 50 år gamla, som inte tillhör någon riskgrupp.

Deltagarna testades för covid-19 före experimentet och fick också ta tempen på väg in i lokalen. Alla bar munskydd och var försedda med utrustning som registrerade deras rörelsemönster i lokalen och hur nära de kom varandra.

Forskargruppen studerade också hur så kallade aerosoler, de minsta svävande partiklarna som kan bära virus, rör sig i lokalen och påverkas av olika typer av ventilation. Och med hjälp av fluorescerande spårmedel studerade man vilka ytor som människor ofta tar på i lokalen.

Syftet med studien var att försöka komma fram till om det kan gå att genomföra större evenemang trots coronapandemin och hur de då ska genomföras för att minimera risken för smittspridning.

Fakta: Rekommendationer utifrån forskningsstudien

Evenemangslokaler bör säkerställa att de har mycket bra ventilation.

Munskydd bör vara obligatoriskt och i lokalen bör det finnas personal som hjälper publiken och säkerställer en viss hygienstandard.

Publikantalet och hur publiken fördelas i lokalen bör anpassas utifrån varje tillfälle.

Det bör finnas många ingångar och dessa ska vara placerade så att det blir ett bra flöde in och ut ur lokalen, där besökarna har så lite kontakt med varandra som möjligt. Samlingsplatser bör finnas utomhus i närheten av lokalen.

Under evenemanget bör eventuell mat och dryck beställas och serveras vid platserna för att undvika köer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!