Courtney Marie Andrews farväl till kärleken

När ett nio år långt förhållande tog slut sökte Courtney Marie Andrews tröst i musiken. Resultatet blev albumet "Old flowers", ett bokslut över en tredjedel av artistens livstid. –Sista låten är vykortet jag skickade efter att det varit slut i ett år, säger hon.

"Jag skulle aldrig kunna leva ett nio till fem-liv", säger artisten Courtney Marie Andrews, som har turnerat sedan hon var tonåring. Den 24 juli släpps hennes senaste album "Old flowers". Pressbild.

"Jag skulle aldrig kunna leva ett nio till fem-liv", säger artisten Courtney Marie Andrews, som har turnerat sedan hon var tonåring. Den 24 juli släpps hennes senaste album "Old flowers". Pressbild.

Foto: Alexa Viscius

Musik2020-07-20 10:05

"Breakup-album", verk som präglas av brustna relationer, är en lyskraftig genre i sin egen rätt. Att till exempel Bob Dylans "Blood on the tracks", Amy Winehouses "Back to black" och Fleetwod Macs "Rumours" blivit klassiker beror inte bara på musiken utan även på att det centrala temat är en universell erfarenhet.

När Courtney Marie Andrews nio år långa förhållande tog slut dröjde det inte länge innan uppbrottet började sippra in i den amerikanska singer-songwriterns skrivande. Det handlar trots allt om nästan en tredjedel av hennes liv, och att "Old flowers" som det resulterande albumet heter, utgår från den upplevelsen var ofrånkomligt, säger Andrews.

"Vaknade mitt i natten"

– Låtarna föddes ur ett behov att bearbeta nästan ett decennium tillsammans med någon, och även den påföljande ensamheten. Jag gick inte och pratade med någon efter uppbrottet, eller så, utan jag skrev i stället. Det fick bli min terapi.

Konversationen med ex-partnern, så som den framförs i texterna, når en sorts kulmen i låten "Carnival dream", i vilken Courtney Marie Andrews upprepade gånger frågar sig själv om hon någonsin kommer att öppna sig för kärleken igen. Det påföljande svaret är ovisst.

– Jag vaknade mitt i natten och skrev den. Det kändes som det sannaste jag kunde säga just då.

TT: Kände du någon nervositet inför hur låten skulle tas emot av ditt ex?

– Jag kände en viss bävan, ja, men ingen rädsla. Det är bokstavligt talat plockat från konversationer vi haft, och jag tror inte på att vara rädd för att skapa någonting som känns sant när du upplever det. Med största sannolikhet har den andra personen känt exakt samma sak, även om det är smärtsamt.

"Ingenting du äger"

TT: Hur kommer det kännas att sjunga det här långt efter att såren läkt, tror du?

– Min ståndpunkt när det gäller låtar har alltid varit att de är mina, och min sanning, bara ett tag. Sedan lämnas de liksom över och uppgår i det kollektiva medvetandet. Det är fritt fram för lyssnaren att ta över låten och tolka den som sin egen sanning. Låtar är som frön som sås för vinden, de är ingenting du äger för evigt.

Courtney Marie Andrews besökte Sverige senast hösten 2019. Pressbild.
Courtney Marie Andrews besökte Sverige senast hösten 2019. Pressbild.
Fakta: Courtney Marie Andrews

Född 1990 i Phoenix.

Började turnera som musiker i tonåren.

Diskografi: "No one's slate is clean" (2010), "On my page" (2013), "Honest life" (2016), "May your kindness remain" (2018).

Har tillbringat sin av coronapandemin påtvingade fritid med att skriva poesi, förhoppningen är att ge ut en bok.

"Old flowers" släpps den 24 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!