Dansbandsveckan flyttar in i vardagsrummen

Dansbandsveckan i Malung har varit en populär folkfest sedan 1986. I år fick festivalen ställas in, men arrangörerna satsar ändå på att ge publiken en dansbandsdos.

Dansbandsveckan i Malung har anordnats varje sommar sedan 1986, men fick i år ställas in på grund av corona. Pressbild.

Dansbandsveckan i Malung har anordnats varje sommar sedan 1986, men fick i år ställas in på grund av corona. Pressbild.

Foto: Press

Musik2020-07-12 07:05

Med nära 100 ­000 besökare och cirka 80 dansband fördelade på sex scener är Svenska dansbandsveckan i Malung en av Sveriges största och äldsta musikfestivaler. En hemlighet bakom framgången är den trogna publiken, menar festivalens presschef Lars Bälter.

– Många har kommit tillbaka 25 eller till och med 30 år i rad, säger han.

Digital dansbandsvecka

När Dansbandsveckan tvingades att ställa in årets upplaga på grund av corona lät reaktionerna från besökarna inte vänta på sig. Enligt Lars Bälter svämmade festivalens sociala medier och mejlkorg över av kommentarer.

– De flesta skrev att det var sorgligt, men också helt rätt. Vi kunde inte genomföra festivalen, och vår publik är fantastisk som hade en sådan förståelse för det, säger han.

Stödet som festivalen fick var en av anledningarna till att de landade i att de ändå ville göra något för sin publik. Lösningen blev en "digital dansbandsvecka", som kommer att sändas på festivalens Facebook-sida och programledas av dansbandskännaren Mats Ingels.

Konserter i SVT

Även SVT satsar på dansband under den vecka då festivalen skulle ha ägt rum. I programmet "Dansa hemma", som sänds fem kvällar i rad med start på måndagen, visas konserter med band som Casanovas, Larz-Kristerz och Blender.

– När coronapandemin blev ett faktum började folk höra av sig till oss med önskningar om att vi skulle göra något med dansband, eftersom de inte längre fick gå ut och dansa på helgerna. Och när även Dansbandsveckan ställdes in kände vi att vi kunde göra en insats, säger Martina Pettersson, tillförordnad programchef för fakta och underhållning på SVT Göteborg.

– Vi hoppas förstås att de som tittar ska ta sig en svängom hemma, fortsätter hon.

Hoppas på rekordsommar

SVT:s initiativ välkomnas av Dansbandsveckan, som i sin egen sändning kommer att varva intervjuer med de band som uppträtt i tv-rutan, med minnen och inspelningar från tidigare års festivaler.

– Vi kommer att grotta ner oss i dansbandsmusik, säger Lars Bälter.

Samtidigt blickar arrangörerna framåt, mot nästa sommars dansbandsfest i Malung.

– Det är många som har behållit sina biljetter och många som redan nu har bokat om sina boenden. Jag tror att det kommer att bli en rekordsommar.

Dansbandsveckan hoppas på en rekordsommar 2021. Pressbild.
Dansbandsveckan hoppas på en rekordsommar 2021. Pressbild.
Fakta: Dansbandsveckan

Svenska dansbandsveckan är en musikfestival som har anordnats i Malungs Folkets Park vecka 29 varje år sedan 1986.

En vanlig sommar spelar cirka 70–80 dansband på festivalen.

Sedan 2000 delas även dansbandspriset Guldklaven ut under veckan.

Årets festival, som skulle ha ägt rum 12–19/7, ställdes in på grund av coronaviruset. I stället anordnas en "digital dansbandsvecka" med bland annat bandintervjuer och minnesprogram på Dansbandsveckans Facebook-sida.

Dessutom visar SVT konsertprogrammet "Dansa hemma", med band som Casanovas, Larz-Kristerz och Blender, fem kvällar i rad med start måndag 13/7 klockan 18.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!