Därför svämmar topplistan över av alkohol

"Kan inte gå", "Bubbel på balkongen" och "Fakka ur". Just nu svämmar topplistorna över av låtar som handlar om att festa och dricka alkohol. Ett uppdämt behov efter pandemin eller bara en helt vanlig musiksommar?

Det är ingen slump att partylåtarna är så populära just nu, tror P3-profilen Sara Kinberg. "Det är ju första sommaren utan en massa restriktioner", säger hon. Arkivbild.

Det är ingen slump att partylåtarna är så populära just nu, tror P3-profilen Sara Kinberg. "Det är ju första sommaren utan en massa restriktioner", säger hon. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Musik2022-08-05 05:16

– Det kan inte vara en slump. Det är ju första sommaren utan en massa restriktioner. Jag tror att det hänger ihop med att vi äntligen får vara fria. Även de som är under 18 har upplevt en tillvaro med mycket restriktioner, säger Sara Kinberg, nöjesjournalist och programledare på P3.

Gruppen med det för sammanhanget passande namnet Bolaget ligger just nu tvåa på Sverigetopplistan med låten "Kan inte gå". Deras samarbete med De vet du, "Supa", ligger på sextonde plats och låten "Dum" på tjugoåttonde. Även "Fingrarna i halsen" och "Brände hela lönen" hänger kvar på topp 100.

Bandet bildades av Oliver Norqvist, William Ahlborg, Adam Bergestål och Gustav Jörgensen på en förfest i Falun 2019. Ingen av dem hade musikbakgrund – eller ambitionen att bli artist.

– Det var en förfest hemma hos mig och vi hade musikprogrammet uppe på datorn. Så stod det en öl på bordet, av märket "Fem komma tvåan", och då pekade någon på den och så började vi skriva en låt, säger Adam Bergestål.

"Tredubblat publiken"

Låten fick en hel del uppmärksamhet, men det här var före pandemin. Det är först i år som det har börjat lossna på allvar för bandet. "Kan inte gå" gick upp på förstaplatsen på svenska topplistan på självaste midsommarafton.

– Vi har fått ett grovt uppsving sedan vi fått komma ut och spela igen. Efter pandemin har kurvan gått stadigt uppåt och i studenttider började vår katalog flyga, säger Gustav Jörgensen.

– Jämför vi nu med ett halvår sedan så har vi tredubblat vår publik och våra lyssningar, fyller Adam Bergestål i.

De senaste årens dominans av gangsterrap på listorna kan kanske inte sägas vara bruten, men det är fler än Bolaget som fått framgångar med alkoholrelaterad musik på sistone.

Gästade "epa-raggare"

Rapparen Adaam medverkar på Loams "Fakka ur", ett samarbete som mötte kritik från vissa fans på Instagram om att han gästar en "epa-raggare". Genren "epa-dunk" har nått stora framgångar de senaste åren, något som syns tydligt i topplistorna där även "Bubbel på balkongen", med välkända partyartisterna Sofie Svensson, Dom Där, Elov & Benny ligger trea.

– När man pratar om ungdomsmusik så har partyband och epa-dunk fått mer fäste på landsbygden, medan de som bor i städerna kanske känner större närhet till rap. På landet sjunger man om att vara för full på en fest i stället för att rappa om vapen och kriminalitet. Sedan är det klart att ungdomar i hela Sverige lyssnar på gangsterrap, säger Sara Kinberg.

Skivbolagen visar svalt intresse för partybanden, som fyller folkparker och hamnfestivaler runtom i landet – särskilt nu under sommaren. Bandet Bolagets helger är uppbokade och lever upp till bandets texter, medan vardagarna vittnar om småstadstristessen.

– Söndag till torsdag så har vi väldigt tråkiga liv, då vi bara sitter i vår studio och spelar tv-spel eller gör musik. Vi bor kvar i Falun och alla våra kompisar har jobb, medan vi sitter och väntar på att helgen ska komma så att vi får åka ut och spela, säger Adam Bergestål.

"Inget bättre för sig"

Sara Kinberg själv växte upp på landsbygden utanför Uppsala. Björn Rosenström och Eddie Meduza spelades flitigt på festerna och hon beskriver hur grupptrycket – ett ofarligt sådant – bidrog till hennes fascination för musik som saknar all form av politisk korrekthet.

– Det finns inget att göra på landsbygden. Man hänger i någons källare och har inget bättre för sig, samtidigt som man måste ta sig överallt med bil. Då är det inte Celine Dion man lyssnar på, utan coola och tuffa partylåtar medan man längtar till helgen när man ska få knäcka en folköl eller få någon att köpa ut åt en.

TT: Tror du att genren någonsin kommer att dö ut?

– Nej, det tror jag inte. Det kommer alltid locka att göra sådant som vuxenvärlden inte anser är okej. Att ha en tonårshjärna innebär att det uppstår en kärlek till sådana här texter som kanske inte är så pk i dag, det hör till.

Medlemmarna i bandet Bolaget. Överst från vänster: William Ahlborg, Oliver Norqvist. Nederst från vänster: Gustav Jörgensen, Adam Bergestål. Pressbild.
Medlemmarna i bandet Bolaget. Överst från vänster: William Ahlborg, Oliver Norqvist. Nederst från vänster: Gustav Jörgensen, Adam Bergestål. Pressbild.
Fakta: Tidigare svenska alkolåtar i urval

Stor: "Rom & kush"

Nationalteatern: "Livet är en fest"

Mange Makers: "Fest hos Mange"

Eddie Meduza: "Mera brännvin"

Lill Lindfors: "Rus"

Wilmer X: "Bara lycklig när jag dricker"

Ison & Fille feat. Veronica Maggio: "Sena nätter, tomma glas"

Kjell Höglund: "En stor stark"

Kick: "Fest hos mig"

De lyckliga kompisarna: "Dricka sprit och hålla käften"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!