Grundtanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att hylla rikedomen i den svenska musikskatten – och de invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan.
En av de mest mångsidiga artisterna och veteranen bland årets invalda är Björn Skifs. Ända sedan debuten med gruppen Slam Creepers i början av 1960-talet har han bland annat turnerat i folkparker, varit med i Melodifestivalen fyra gånger, gjort ett stort antal tv- och krogshower, spelat in filmer – och toppat den amerikanska Billboardlistan med låten "Hooked on a feeling" inte mindre än två gånger.
"Ärofyllt och hedrande"
Och den svenske musiklegendaren känner sig hedrad av invalet.
– Det känns väldigt ärofyllt och hedrande. Jag vet inte om det är för lång och trogen tjänst eller något annat, men det spelar ingen roll. Det känns fantastiskt att få bli en i det där gänget, lite som att få sin tröja hissad i taket på hockeyrinken, säger han.
Förra året kom Björn Skifs memoarer "Mitt liv som scengångare", där han sammanfattar sin mångåriga karriär – och just att ha fått hålla på så länge är något som den svenske artisten är glad över.
– Att ha klamrat sig kvar i den här branschen i så många år – det är jag stolt över. När jag skrev mina memoarer häromåret så baxnade jag över allt jag har hunnit med, säger han.
"En rolig överraskning"
Sångerskan och skådespelaren Lisa Nilsson är ytterligare ett av nytillskotten till Swedish Music Hall of Fame.
– Det känns jätteroligt – inte minst nu i denna tråkiga tid känns det som en väldigt rolig överraskning, säger hon.
Lisa Nilsson fick 1992 sitt stora genombrott med albumet "Himlen runt hörnet", och har under sin långa karriär även ägnat sig åt skådespeleri , bland annat i form av den egna föreställningen ”Kvinnan som är jag”.
Enigt Lisa Nilsson är också invalet ett erkännande av att man som artist har lämnat ett avtryck.
– De som är invalda är ju det av en anledning eftersom de har påverkat och präglat vårt musikliv enormt mycket – och mig personligen genom det. De finns i våra gener. Och det är det som gör det hela så roligt – att få vara med betyder i min värld att man har gjort avtryck på ett eller annat vis, säger hon.
Black metal tar plats
Även rapparen, låtskrivaren och författaren Jason "Timbuktu" Diakité, sångerskan och låtskrivaren Py Bäckman och black metalbandet Bathory tar nu plats i Swedish Hall of Fame.
Timbuktu släpper i augusti sitt nionde studiealbum – fem år efter det senaste – och översatte förra året verket "The hill we climb" av den amerikanska spoken word-poeten Amanda Gorman – som väckte stor uppmärksamhet vid presidentinstallationen i Washington i januari.