När TT når Per "Plura" Jonsson – sångare, kompgitarrist och huvudsaklig låtskrivare i Eldkvarn – har bandet nyligen börjat repetera för sina två avslutningskonserter.
– Vissa låtar är inte kul att köra i en replokal. De kräver publik, som "Pojkar, pojkar, pojkar", säger Plura Jonsson.
Det var ett tag sedan Eldkvarn hade den där publiken framför sig. 2015 gick de av scenen i Konserthuset i Västerås och sedan dess har det varit tyst från bandet.
2022 var planen att de både skulle släppa nytt album och åka på turné. Det ställdes dock in – till stor del med anledning av Plura Jonssons ryggproblem. Fortfarande är den inte helt bra och i värsta fall får han sitta på scen, säger han. Men det största orosmomentet inför spelningarna i Norrköping är om konditionen håller.
– Jag tror ändå att det kommer att funka, någon sa att publiken kommer att lyfta oss.
Att spelningarna hålls i Norrköping är såklart ingen slump. Det var här Piska mig hårt bildades av Plura, brorsan Carl "Carla" Jonsson och kompisen Tony Thorén 1971.
Några år senare bytte de namn till Eldkvarn och medlemmar har kommit och gått under åren. Sedan mitten av 1990-talet har dock kärntrion samt Werner Modiggård och Claes von Heijne utgjort bandet.
Produktiva har de varit och med nästan 30 släppta album har de svårt att bestämma vilka låtar de ska spela under kvällarna i Norrköping.
– Låtlistan har ändrats många gånger. Det är en sak vad folk vill höra och en vad vi vill spela. Det är en avvägning det där, det kan inte bara vara smala låtar.
Hits utlovas i alla fall. Och en gästartist med Norrköpingskoppling. "Kanske det", är Pluras svar på frågan om det skulle kunna vara Markus Krunegård. Också svaret på frågan om spelningarna verkligen blir de sista för bandet, är något kryptiskt:
– Det är det sista vi gör. Det är sagt så i alla fall.
Det betyder dock inte att det kommer vara tyst från Plura. Han arbetar på en soloskiva tillsammans med sonen Axel Jonsson-Stridbeck och han turnerar då och då med brodern Carla Jonsson.
Men Eldkvarn blir alltså ett avslutat kapitel efter de två spelningarna i Norrköping. Ska Plura sammanfatta karriären framhåller han albumen "Musik för miljonärer" (1980) och "Svart blogg" (2007), där jättehitten "Fulla för kärlekens skull" finns med, som de bästa.
Det sistnämnda är producerat av Jari Haapalainen. I Håkan Lahgers bok "Dö med stövlarna på" (2023) framkommer att bandmedlemmarna har olika uppfattningar om producenter – inte bara vilka producenterna är, utan också om de överhuvudtaget ska ta in utomstående producenter på skivorna.
– Jag gillar producenter, de andra gillar det inte, men jag gillar dem. Ja, det har väl varit lite tjafs.
Också Plura Jonssons tv-karriär tas upp som ett något skavande ämne i Lahgers bok. Men enligt Plura själv är det inget som gett upphov till några större duster.
– I början tyckte de andra att det var larvigt att jag var med på tv. Sedan märkte de att det kom mer och mer folk till spelningarna och då började resten av bandet fråga när jag skulle vara med i tv nästa gång, säger Plura med ett skratt.
TT: Vad har ni annars bråkat om under åren?
– Hur dags man ska åka på morgonen, var vi ska äta – sådana banaliteter.
TT: Vem får sista ordet?
– Lite olika. Ibland är det jag, ibland är det Werner, han har väldigt bestämda åsikter.