Eldkvarn "tillbaks i stan" där allting började

Eldkvarn gör sina två avslutningskonserter i veckan. Den första gick av stapeln på tisdagskvällen i Götaparken i Norrköping och bandet inledde med låtarna ”27” och ”3:ans spårvagn genom ljuva livet”.

Sångaren Plura Jonsson och Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping. Konserterna är de sista två någonsin av Eldkvarn.

Sångaren Plura Jonsson och Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping. Konserterna är de sista två någonsin av Eldkvarn.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Musik2023-07-25 19:51

Bandmedlemmarna Plura Jonsson, Carla Jonsson, Tony Thorén, Werner Modiggård och Claes von Heijne började sin karriär i Norrköping och det är där deras resa som band avslutas.

"Det blir väl som 40-årsjubileet fast bättre, om det nu kan bli det med tanke på de gäster vi hade då", sade Plura i en intervju med Aftonbladet inför spelningarna.

Under tisdagskvällen fylldes publikhavet av besökare från hela Sverige. Det var en städad, men entusiastisk publik, som gärna sjöng med i låtarna. Plura Jonsson inledde en låt stående, men var sedan tvungen att sätta sig för resterande del av konserten. Flera av bandmedlemmarna satte sig också ned under kvällen.

Eldkvarns senaste spelning inför publik var 2015 och de har släppt nästan 30 album under den drygt 50 år långa karriären. Bandet, som bildades 1971, släpper också en sista samlingsplatta, i samband med avslutningskonserterna.

Bandet kom i gång efter utsatt starttid, på grund av högt tryck och längre köer än väntat till insläppet till konsertområdet, vilket ledde till att vissa gäster missade inledningen av konserten.

Sångaren Plura Jonsson förlitar sig på att publiken ska leverera på avslutningskonserterna, precis som den gjorde under bandets senaste spelning för åtta år sedan, skriver Aftonbladet.

Publiken i parken var nöjd och bjöds på kvällssol och 22 grader under framträdandet.

Alla sjöng med i låten "Fulla för kärlekens skull", skriver NT i sin liverapportering från konserten. Biljetterna är "i princip slutsålda" de båda kvällarna, säger arrangörsansvarig Nedim Ergül till tidningen.

Publiken ser Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping.
Publiken ser Eldkvarn under den första av två spelningar i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om