Eric Saade: Har social fobi bakom scenen

Det har stundvis varit ett mörkt år för Eric Saade – men ljusglimtarna fick honom att skriva Melodifestivalbidraget "Every minute". Nu är den favorittippade skåningen sist ut i den sista deltävlingen.

Eric Saade gör comeback i Melodifestivalen med låten "Every minute". "Jag älskar det här sammanhanget, kommer aldrig att stänga dörren. Sveriges bästa musikprogram där man får framföra sina låt och skapa sitt nummer. Konstnärlig frihet till max, det finns inte annars i Sverige", säger han.

Eric Saade gör comeback i Melodifestivalen med låten "Every minute". "Jag älskar det här sammanhanget, kommer aldrig att stänga dörren. Sveriges bästa musikprogram där man får framföra sina låt och skapa sitt nummer. Konstnärlig frihet till max, det finns inte annars i Sverige", säger han.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Musik2021-02-24 06:21

2020 har varit tufft för alla, inte minst för de verksamma inom musikbranschen, konstaterar Eric Saade. Inställda konserter och uteblivna satsningar präglade hela året, och förhoppningarna om lättade restriktioner under hösten förbyttes i stället till det motsatta.

– Utöver det har jag haft mina strider rent privat, men jag tänker alltid att allt sådant samlas i en ryggsäck som jag sedan tömmer i studion. Jag har saker att skriva om, om man ska se någonting positivt med det, säger Eric Saade.

Under fjolåret skulle han ha gift sig med den tidigare flickvännen Nicole Falciani, men bröllopet sköts upp till följd av pandemin. När vigseldatumet återigen närmade sig valde paret i stället att gå skilda vägar. Vad som egentligen hände är Eric Saade fåordig om.

– Jag pratar inte så mycket om det, jag tycker inte att det har någonting med offentligheten att göra. Av respekt gentemot den andra parten skulle jag aldrig prata om några detaljer, säger han.

"Sexig poplåt"

Det har gått ett decennium sedan Eric Saade vann Melodifestivalen och sex år sedan hans namn senast fanns med i startfältet. Att den 30-årige skåningen är tillbaka beror mycket på Christer Björkmans övertalningsförmåga – den tidigare tävlingsproducenten gör sitt sista år i Melodifestivalen, och har flera gånger efterfrågat en comeback.

Men bidraget "Every minute" skapades inte med någon schlagersatsning i åtanke.

– Jag skrev den här låten när jag var i något slags eufori i somras efter ett ganska mörkt år annars. Jag var väldigt glad och därför blev det en euforisk, beroendeframkallande och ganska sexig poplåt, berättar Saade.

Som 20-åring representerade Eric Saade Sverige i Eurovision Song Contest med låten "Popular". Han krossade glasrutor på scenen och dansade snabbt och pojkbandsaktigt med spretig kalufs kring metallkonstruktioner. Nu använder han ord som "minimalistiskt" och "fokus på låten" när han beskriver sitt nummer.

– Nu är jag 30, det är en otrolig skillnad för de flesta människor, både rent musikaliskt och som person, säger han.

Höll upp fasad

Tillsammans med Tusse och Dotter är Eric Saade en av tävlingens stora förhandsfavoriter – men ambitionen att ta hem förstaplatsen kallar han för "sekundär".

– Ja, alltså det är klart att jag vill vinna, det tror jag alla vill. Men det är inte lika viktigt, det viktiga är att folk får höra låten.

Årets Melodifestivalomgång präglas av strikta coronarestriktioner. Artisterna möts av temperaturkontroller, handsprit i mängder, munskyddsbeklädd personal – och framför allt, en helt publikfri arena.

– Det är klart att man kommer att sakna boosten från publiken, det bästa jag vet är att stå på en scen när det finns en publik, säger Eric Saade och fortsätter:

– Jag är en ganska osäker människa, bakom scenen kan jag ha lite social fobi nästan. Men när någon sätter en mikrofon i handen på mig försvinner det, det blir min fristad och då är jag den mest självsäkra personen på jorden.

Att vara utanför scenen beskriver han som att vara utanför sin bekvämlighetszon – och så har det alltid varit, säger han.

– Jag har nog inte velat erkänna det innan, jag försökte hålla upp en fasad när jag var yngre. Men det är så det är, det är sanningen om mig.

Det har gått tio år sedan Eric Saade vann Melodifestivalen – nu är han tillbaka i tävlingen.
Det har gått tio år sedan Eric Saade vann Melodifestivalen – nu är han tillbaka i tävlingen.
Fakta: Eric Saade

Eric Saade är född 1990.

Han slog igenom stort med låten "Manboy", som gav honom en tredjeplats i Melodifestivalen 2010. Året därpå vann han SVT:s musiktävling med bidraget "Popular" och blev trea i Eurovision Song Contest.

2015 var han tillbaka i Melodifestivalen med låten "Sting", som slutade på en femteplats i finalen. 2019 var Eric Saade programledare för Melodifestivalen tillsammans med Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Marika Carlsson.

Nu är han aktuell med låten "Every minute", som är sist ut i den fjärde deltävlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!