Eurovision i coronans tid

NÀstan ingenting Àr som vanligt under pandemin, och Eurovision Song Contest Àr inget undantag. Det enda man vet helt sÀkert Àr att 2021 Ärs tÀvling blir av.

The Mamas vann Melodifestivalen i vÄras, men fick aldrig Äka till Eurovision Song Contest. Arkivbild.

The Mamas vann Melodifestivalen i vÄras, men fick aldrig Äka till Eurovision Song Contest. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Musik2020-11-23 06:25

NÀr The Mamas stod som vinnare i Melodifestivalen inför ett fullsatt Globen i början av mars var det fÄ som anade vad som vÀntade. NÄgra röster hade höjts angÄende det tveksamma i att fylla en jÀttearena med folk med tanke pÄ det dÀr mystiska, men inte Ànnu globalt spridda, viruset. Danmark genomförde exempelvis sin final utan ÄskÄdare, medan den svenska tÀvlingen arrangerades precis som vanligt.

Men nÀr det var dags för den stora Eurovisionfinalen i Rotterdam var den globala pandemin ett faktum. Det vanligtvis extravaganta evenemanget med hundratals miljoner tittare ersattes i svensk tv med ett "lÄtsas-Eurovision" med bidragen som nu automatiskt hade diskats och hamnat i ingenmansland.

Äger rum trots pandemi

Hur blir det dÄ nÀsta Är? Jo, Eurovision Song Contest blir av oaktat pandemin. I förra veckan meddelade arrangören, Europeiska radio- och tv-unionen EBU, att tÀvlingen ska genomföras i Rotterdam dÀr Ärets final skulle ha hÄllits. Men exakt hur tÀvlingen kommer att se ut vet ingen.

EBU utgÄr frÄn fyra olika scenarier: Antingen genomförs ett helt "normalt" Eurovision, ett med social distans och 1,5 meters avstÄnd, ett dÀr de tÀvlande har möjlighet att tÀvla frÄn sina hemlÀnder eller ett som utgÄr frÄn att NederlÀnderna befinner sig i lockdown och dÀr tÀvlingen genomförs utan publik och dÀr alla tÀvlande deltar frÄn sina hemlÀnder.

Hur blir dÄ den svenska uttagningen? SVT har stÀllt in Melodifestivalturnén och sÀnder i stÀllet alla deltÀvlingar frÄn Stockholm. Hela tÀvlingen sÀnds dessutom utan publik för att inte riskera smittspridning. Vilken arena tÀvlingen ska Àga rum i Àr inte klart, men SVT söker efter en stor lokal dÀr man inte behöver dölja att lÀktarna gapar tomma.

Melodifestivalens senior producer Christer Björkman anser personligen att det Àr "en vitaliserande, knÀpp och knasig" kreativ utmaning att jobba med Melodifestivalen under pandemiförutsÀttningar. NÀr det gÀller Eurovision Song Contest konstaterar ocksÄ han att allting Àr vÀldigt osÀkert.

– Det kommer att bli av, det vet vi. Sedan finns det olika scenarier beroende pĂ„ smittlĂ€ge och olika lĂ€nders regler som in- och utresebegrĂ€nsningar. I dag Ă€r det ju ingen som vet nĂ„gonting om hur det ser ut i maj, sĂ€ger han.

Tungt för vÀrden

Det tyngsta lasset landar oundvikligen pÄ vÀrdnationen NederlÀnderna. Det Àr den som ska se till att sÀkra repetitioner för 41 lÀnder. Delegationerna ska ta sig dit och hem i sin egen smittsÀkra bubbla och hotellen mÄste sÀkra olika delegationer pÄ olika vÄningsplan.

– Vi mĂ„ste ocksĂ„ förhĂ„lla oss till att sitta pĂ„ hotellet i tvĂ„ veckor, vi kan inte ju ranta runt pĂ„ stan det hĂ€r Ă„ret, sĂ€ger Björkman.

Han anser att det faktum att Eurovision Song Contest blir av ÀndÄ Àr det viktigaste, inte i vilket format.

– Det blir annorlunda, men det Ă€r det vĂ€rt. Vi fĂ„r Ă€ndĂ„ utföra vĂ„rt jobb, det Ă€r det fĂ„ i kulturbranschen som fĂ„r göra. Vi Ă€r helt enkelt överlyckliga för att vi fĂ„r göra det vi Ă€lskar: att underhĂ„lla, sĂ€ger han.

Men att Eurovision blir av Àr Àven viktigt pÄ ett djupare plan, anser Christer Björkman:

– Jag tĂ€nker pĂ„ kontinuiteten och historien. En 64 Ă„r gammal tradition bröts förra Ă„ret och jag tycker inte att man ska bryta den mer Ă€n nödvĂ€ndigt. Nu fĂ„r traditionen fortsĂ€tta, om Ă€n pĂ„ ett annat sĂ€tt.

En 64 Är gammal tradition bröts förra Äret och jag tycker inte att man ska bryta den mer Àn nödvÀndigt. Nu fÄr traditionen fortsÀtta, om Àn pÄ ett annat sÀtt", sÀger Melodifestivalens producent Christer Björkman.
En 64 Är gammal tradition bröts förra Äret och jag tycker inte att man ska bryta den mer Àn nödvÀndigt. Nu fÄr traditionen fortsÀtta, om Àn pÄ ett annat sÀtt", sÀger Melodifestivalens producent Christer Björkman.
Fakta: Eurovision Song Contest 2021

Eurovision 2021 Ă€ger rum i Rotterdam den 18, 20 och 22 maj. Programledarna Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley och Nikkie de Jager Ă€r samma som skulle ha lett tĂ€vlingen i vĂ„ras. Även dekoren Ă€r bibehĂ„llen frĂ„n 2020:s instĂ€llda evenemang.

TÀvlingen arrangeras i enlighet med nÄgot av följande fyra scenarier:

Scenario A: TÀvlingen Àger rum "som vanligt" i Ahoy Arena med nio shower (inklusive repetitioner), fulltalig publik och aktiviteter runt om i Rotterdam. Det hÀr scenariot förutsÀtter att ett vaccin mot covid-19 har tagits i bruk eller att pÄlitliga tester finns tillgÀngliga.

Scenario B: OcksĂ„ nio shower med publik pĂ„ Ahoy Arena men med krav pĂ„ ett avstĂ„nd pĂ„ minst 1,5 meter mellan alla. TĂ€vlingsdelegationerna begrĂ€nsas till fĂ€rre personer, likasĂ„ presskĂ„ren. Även Eurovision-aktiviteterna utanför arenan anpassas. För att kunna hĂ„lla avstĂ„ndet begrĂ€nsas antalet publikplatser och det ska avgöras "pĂ„ rĂ€ttvisast tĂ€nkbara sĂ€tt" vem som fĂ„r behĂ„lla redan köpt biljett. Den som sjĂ€lv vill Ă„terlĂ€mna sin biljett fĂ„r pengarna tillbaka.

Scenario C: Som scenario B men med tillÀgget att de lÀnder som inte kan resa till Rotterdam fÄr upptrÀda live hemifrÄn.

Scenario D: NederlÀnderna befinner sig i lockdown och Eurovision anordnas utan publik och kringaktiviteter. Alla framtrÀdanden frÄn de deltagande lÀnderna sÀnds live frÄn respektive land i en sammanhÄllande tv-show frÄn Ahoy Arena.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!