– Sven Ingvars har verkat under åtta decennier. Jag tycker det är viktigt att man försöker spegla tiden, hur Sverige har förändrats, genom den här historien, säger frontmannen Oscar Magnusson.
1995 släpptes den första officiella Sven Ingvars-biografin "Spex, dragspel och rock'n'roll". Då hade bandet, som bildades 1956, gjort succé på Hultsfredsfestivalen och red på en våg av nostalgi. Nya fans hittade till musiken, inte minst efter att Sven-Ingvars spelat in skivan "På begäran", som tilldelades en Grammis.
"Det är inte så jädra lätt att göra covers på sig själv", sa Sven-Erik Magnusson i sitt tacktal.
Prata om det svåra
Sedan dess har mycket hänt. Sven-Erik Magnusson gick bort 2017 och sonen Oscar tog över bakom mikrofonen. Han är den som tagit initiativet till den nya biografin "Sven Ingvars: Ett år i taget" och även till att prata om det svåra: de sista åren då Sven-Erik var sjuk i cancer och sorgen efteråt.
– Sjukdomstiden var vidrig, men man har inte ensamrätt på sorg. Jag har inget emot att prata om det och att väva in i ett mörkt stråk i det vi gör. För mig ger det musiken en botten, som i nya låten "Röda trådens slut". Folk har nog tänkt att Sven Ingvars bara är glädje och det är det ju. Men till exempel Frödings texter, i dem kan det vara ganska kôlsvart.
Han syftar bland annat på att spelfilmen "Under ditt parasoll" nästan försatte bandet i konkurs. Tonsättningarna av Gustaf Frödings dikter på skivan "Sven-Ingvars i Frödingland" 1971 blev räddningen.
Andra minnen
Författaren Anders Nilsson har intervjuat den närmaste familjen, den legendariske producenten Göte Wilhelmsson (i dag 93 år gammal) och de enda två kvarvarande bandmedlemmarna Ingvar Karlsson och Sven-Olof Petterson (känd som SOP) som var med under storhetstiden på 60-talet.
– Ingvar och pappa var lite... jag vill inte säga medieskadade, men har man fått samma frågor i 50 år så är det klart att svaren blir väldigt lika. Det jag har gjort är att öppna upp arkiven, sedan har jag suttit med under många intervjuer. Anders och jag har försökt få folk att leta upp andra saker i minnet än det man hört förut.
Oscar Magnusson är född 1981 och kom med i Sven Ingvars 2006. Under de sista tio åren stod han vid sin pappas sida på scenen som gitarrist och var den som lade andrastämman på låtar som "Två mörka ögon", nu förvandlad till finstämd ballad.
TT: Framkom det saker du själv inte visste under arbetet med boken?
– Nja. Jag har faktiskt haft koll på det mesta eftersom jag förvaltar arkivet. Ingvar och hans fru, som inte lever längre, hade 16 pärmar med urklipp som jag fick ta över. En av de roligaste grejorna var mötet mellan Ingvar och SOP. De hade inte pratat med varann på över 30 år, sedan SOP lämnade bandet. Men de bara tittade på varandra, sa "Tjänare" och började prata gamla minnen direkt.
Växte upp på scen
Sven-Erik Magnusson var bara 13 år när han, Ingvar Karlsson och Sven Svärd (fyra, respektive tre år äldre) bildade Sven-Ingvars Trio i Slottsbron utanför Grums. "Sven Ingvars: Ett år i taget" tar avstamp i den första tiden, då Sven-Erik valde mellan bandyn och musiken, fick jobb på bruket och köpte sin första gitarr på avbetalning.
– Pappa spelade klarinett och saxofon, det var Sven Svärd som fysiskt sprang fram till mikrofonen efter varje låt och presenterade nästa, för att sedan springa tillbaka till trumsetet igen. Först efter ett tag insåg han att pappa passade som frontfigur, säger Oscar Magnusson.
Sven-Erik Magnusson blev "Värmlands rockkung" och växte i princip upp på scenen. Men det är skillnad på att hamna i rampljuset som tonåring och att ta över som frontman i sena 30-årsåldern.
– Jag är inte uppväxt med att vara folkkär och en svärmorsdröm – vad jag vet. Och det är jag glad för.