Gamlebymusikerns verk uppförs

På söndag spelar Camerata Nordica i Västervik och kommer på konserten uruppföra Gamlebyfödde tonsättaren Klas Torstenssons verk "und eine Springflut".

Klas Torstensson är tonsättare och född och uppvuxen i Gamleby.

Klas Torstensson är tonsättare och född och uppvuxen i Gamleby.

Foto: Erik van Gurp

Musik2018-09-13 18:12

– Det ska bli jättekul det här. Det som är speciellt är ju att uruppförandet sker i mina hemtrakter, säger Klas Torstensson.

Han är sedan 70-talet bosatt i Nederländerna och har hela världen som arbetsfält, men somrarna tillbringas alltid i Gamleby. Han berättar att han faktiskt nyss är hemkommen från sommarens vistelse.

– Jag var ju tvungen att se till så att det inte tog eld i torkan! säger han. Men vi hann med annat också. Att äta middag på nya Slottsholmen till exempel.

Nu får han alltså njuta av en extra tur till Sverige och hemtrakterna, för självklart vill han vara med vid uruppförandet av sitt nya verk.

– Det är alltid lite spänning när man hör ljudvågorna för första gången.

"Und eine Springflut" är ett beställningsverk som Klas har gjort för Camerata Nordica, Kalmar läns professionella kammarorkester, på uppdrag av Kalmar läns musikstiftelse. Camerata Nordica kommer att spela verket på sina höstkonserter den 15, 16 och 17 september. Den första hålls i Oskarshamns kyrka, den andra i Marieborgskyrkan i Västervik och den tredje på Kalmar slott.

– De hade varit på mig ett tag om att skriva ett stycke för Camerata Nordica, men jag hade dåligt med tid. Så det blev i stället en bearbetning av något jag skrev som 23-åring, då för en stor stråkfestival.

– Det handlar mycket om den musik jag då fascinerades av, när jag var i 20-årsåldern och försökte hitta min egen stil, från sekelskiftsromantik och sedan beskriver stycket den musikaliska utvecklingen genom olika musikstilar. Jag har monterat det på ett filmiskt sätt, med klipp från en scen till en annan så att det binds samman som ett lapptäcke som förhoppningsvis ska kännas meningsfullt när det är slut.

Inspirationen till titeln kommer från diktcykeln "Pierrot Lunaire" av Albert Giraud, i den översättning av Otto Erich Hartleben som Arnold Schönberg använde sig av i sitt verk med samma namn från 1912.

Meningen lyder: "...und eine Springflut überschwemmt den stillen Horizont…"

– Skälet att jag tog det som titel är att det finns ett par avsnitt där det är så mycket ljud att det svämmar över av toner, som en springflod, säger Klas Torstensson.

Just nu har han flera uppdrag på gång, men det största är att han skriver på en beställnig till Göteborgssymfonikerna, som ska vara klart till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

– Det kan ta så lång tid att skriva ett så pass stort verk. Det är nästan som att skriva en roman.

Klas Torstensson har skrivit musikstycket "und eine Springflut" särskilt för Camerata Nordica.
Klas Torstensson har skrivit musikstycket "und eine Springflut" särskilt för Camerata Nordica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!