Gibson ger Elvis gitarrer nytt liv

Lagom till premiären av den nya biofilmen om Elvis Presleys liv släpper gitarrtillverkaren Gibson två nyversioner av rockkungens favoritgitarrer, skriver Rolling Stone.

Elvis Presley med sin Gibson Dove fotograferad 1973. Arkivbild.

Elvis Presley med sin Gibson Dove fotograferad 1973. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Musik2022-03-26 04:50

Gibson Elvis Dove, en akustisk/elektrisk hybrid, är baserad på en modell från 1969 som Elvis ofta använde under sina scenframträdanden mellan 1971 och 1975. Originalet var en present från sångarens pappa Vernon och Elvis gav i sin tur bort den till en i publiken efter en show i Asheville, North Carolina, två år innan han gick bort.

Rariteten, som gitarrtillverkaren hoppas ska bli ett samlarobjekt, har ett toppskikt av sitkagran, solid lönn på baksidan och sidorna samt en mahognyhals täckt med en greppbräda av indisk rosenträ. Priset uppgår till 4 699 dollar, vilket motsvarar närmare 45 000 svenska kronor.

Den andra gitarren, Gibson Elvis SJ-200, är en kopia av en modell som Elvis Presley fick i mitten av sextiotalet i Nashville under en inspelning i skivbolaget RCA:s studio. Han uppträdde med gitarren i mer än ett decennium och gav den så småningom till vännen Marty Lacker på Graceland 1976.

Baz Luhrmanns film om Elvis Presley, med Austin Butler i huvudrollen som rockikonen och Tom Hanks som managern Tom Parker, får sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!