Här är de största hoten mot Tusse i finalen

Det ser ut att bli en tuff Eurovisionfinal för Tusse Chiza, som måste besegra italiensk rock, maltesisk girl power-pop och en fransk chanson för att ha chans på förstaplatsen.

Italiens Måneskin tävlar med låten "Zitti e buoni".

Italiens Måneskin tävlar med låten "Zitti e buoni".

Foto: Jessica Gow

Musik2021-05-21 10:14

Det brukar gå bra för Sverige i Eurovision Song Contest – men i år är Tusse Chizas bidrag "Voices" inte med på listan över de fem förhandsfavoriterna. I stället toppar Italien, Malta, Frankrike, Schweiz och Ukraina spelbolagens listor.

Italien: Måneskin med "Zitti e buoni"

Medlemmarna i den italienska rockgruppen Måneskin har känt varandra sedan grundskolan, men blev etablerade som band först 2015. Bandnamnet betyder månsken på danska – en hyllning till basisten Victoria De Angelis hemland.

Gruppen är den största förhandsfavoriten i finalen och tävlar med bidraget "Zitti e buoni", som betyder ungefär "Var tyst och bete dig". Bandmedlemmarna har tidigare berättat för TT att de inte fokuserar särskilt mycket på sina chanser i tävlingen.

– Vi försöker att inte tänka på det så mycket. Det är klart att vi skulle bli glada om vi vann, men jag tror att det viktigaste är att vi når en ny publik med vår musik, har Victoria De Angelis tidigare sagt till TT.

Malta: Destiny – "Je me casse"

Maltas Destiny levererar girlpower-pop om kvinnokamp, och har länge varit en av tävlingens stora favoriter. Den 18-åriga sångerskan har sedan tidigare en seger i Junior Eurovision Song Contest på sin meritlista.

– Meddelandet jag vill nå ut med till alla kvinnor är att de är vackra, starka och självständiga. Vi kan alla bli framgångsrika och behöver inte en person, en man, för att lyckas, har Destiny tidigare sagt till TT.

Låten är skriven av svenskarna Malin Christin, Nicklas Eklund och Amanuel Dermont, samt brittiske Pete Barringer. Även koreograferna för numret, Sacha Jean-Baptiste och Keisha Von Arnold, är svenskar.

Frankrike

Frankrikes Barbara Pravi levererar en fransk chanson med bidraget "Voilá". Låten handlar om att stå upp för sig själv och säga "det här är jag". Den 28-åriga fransyskan har även skrivit låten "J’imagine" som framfördes i Junior Eurovision Song Contest 2020 av den då elvaåriga Valentina – som gick vinnande ur tävlingen.

"Voilá" är skriven av artisten själv, Igit och Lili Poe. Förutom att vara artist är Barbara Pravi även en känd debattör för jämställdhetsfrågor och mot våld mot kvinnor i hemlandet.

Schweiz

Artisten Gjon's Tears tävlar för Schweiz med bidraget "Tout l'univers. Han var en av de stora favoriterna redan i 2020 års Eurovision Song Contest, som ställdes in till följd av pandemin. Med sin starka röst sjunger 22-åringen om att bygga upp och riva ner, livet – och att älska sig själv.

– Jag har gjort många shower och det jag har lärt mig är att vara vinnare betyder inte att vara den bästa, utan att vara mest "likeable". Jag vill göra ett framträdande med hög kvalitet. Om jag slutar först eller sist är inte det viktigaste för mig, sade han tidigare till TT.

Ukraina

Ukrainas Go_A levererar en kombination av elektronisk musik och ukrainsk folkmusik med bidraget "Shum". Idén om att mixa stilarna kom till bandmedlemmen Taras Sjevtjenko redan 2012. Åtta år senare var de klara för Eurovision – som ställde in – men nu är de tillbaka och ser ut att ha en bra chans på en topp fem-placering.

Den speciella sångtekniken som sångerskan Kateryna Pavlenko använder i bidraget fick hon lära sig som barn från sin farmor. "Shum" delar namnet med en ukrainsk folksång och är även namnet för en skogsande.

Destiny representerar Malta i Eurovision Song Contest.
Destiny representerar Malta i Eurovision Song Contest.
Fakta: Startordning i finalen

1. Cypern: Elena Tsagrinou – ”El diablo”

2. Albanien: Anxhela Peristeri – ”Karma”

3. Israel_ Eden Alene – ”Set me free”

4. Belgien: Hooverphonic – ”The wrong place”

5. Ryssland: Manizha – ”Russian woman”

6. Malta: Destiny – ”Je me casse”

7. Portugal: Black Mamba – ”Love is on my side”

8. Serbien: Hurricane – ”Loco loco”

9. Storbritannien: James Newman – ”Embers”

10. Grekland: Stefania – ”Last dance”

11. Schweiz: Gjon's Tears – ”Tout l'univers”

12. Island: Dadi og Gagnamagnid – ”10 years”

13. Spanien: Blas Canto – ”Voy a quedarme”

14. Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”

15. Tyskland: Jendrik – ”I don’t feel hate”

16. Finland: Blind Channel – ”Dark side”

17. Bulgarien: Victoria – ”Growing up is getting old”

18. Litauen: The Roop – ”Discoteque”

19. Ukraina: Go A – ”Shum”

20. Frankrike: Barbara Pravi – ”Voila”

21. Azerbajdzjan: Efendi – ”Mata hari”

22. Norge: Tix – ”Fallen angel”

23. Nederländerna: Jeangu Macrooy – ”Birth of a New Age”

24. Italien: Måneskin – ”Zitti e buoni”

25. Sverige: Tusse – ”Voices”

26. San Marino: Senhit – ”Adrenalina”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!