Tävlingen avgörs i norska Kautokeino och Natalie Carrion är på plats tillsammans med sin kollega William Stenvall Zetterström för att guida svenska tv-tittare och radiolyssnare genom tävlingen.
– Det som taggar mig så mycket är ju att få ta den svenska publiken närmare Sápmi och verkligen bjuda in till en samisk fest skapad av samer, säger Natalie Carrion.
Hon tycker att det tidigare har funnits ett behov av kommentatorer för att göra tävlingen mer tillgänglig för tittare i Sverige, både med och utan samiskt ursprung.
– Många samer har förlorat språket på grund av det förtryck som har varit, så där kan vi ju också inkludera dem, säger hon.
"Vanlig fördom"
Natalie Carrion tävlade själv i fjolårets Sámi Grand Prix med låten "Daelviejijje", en poplåt med text på sydsamiska. Hon tycker att tävlingen visar på den stora bredden som finns i musik från Sápmi.
– Det finns nio olika samiska språk, flera olika jojkdialekter. Och en vanlig fördom man stöter på som samisk artist är att folk väntar sig att man bara gör folkmusik. Men samisk musik är inte bara en sak – det finns pop, rap, edm, rock. Att få föra fram det tillsammans med den traditionella jojken känns väldigt kul.
Uppmanar SVT
Carrion vill också påminna om vilket påkostat arrangemang tävlingen faktiskt är.
– Man skickar upp stora delar av den norska Melodifestivalen till Kautokeino. Det kommer att vara dansare, eld och en riktigt snygg produktion. Jag tycker de borde fronta sändningen ordentligt på SVT Play. Det gjorde man inte förra året.
Sámi Grand Prix sänds på SVT Play och Sameradion på påskafton.