Hon tävlar i samiska Melodifestivalen

I helgen avgörs Sámi Grand Prix i norska Kautokeino. En av artisterna som tävlar är Natalie Carrion från Umeå – och hon har siktet inställt på vinst. –Jag vill spelas över hela världen, säger hon.

Natalie Carrion. Pressbild.

Natalie Carrion. Pressbild.

Foto: Lisalove Bäckman

Musik2022-04-15 07:56

Bidraget heter "Daelviejijje", som betyder "Vinternatt" på sydsamiska. Låten har hon skrivit själv och den handlar om bevara minnet av någon man förlorat. Den kom till efter att hennes egen pappa gick bort förra året, berättar hon.

– Det kan vara både en person som har gått bort, eller att kärleken ibland bara är för svår. Men ändå så hyllar man minnet, när man tänker på personen så är det glädje. Jag vill att folk ska känna glädje när de lyssnar, säger hon.

Skämdes över språket

26-åriga Natalie Carrion är född i Sverige med en samisk mamma och en pappa från Karibien. Nu sjunger hon på sydsamiska, men under sin uppväxt kunde hon inte prata språket, som räknas som ett av världens mest hotade.

– I min familj slutade man att tala språket på grund av den skam det har varit i att vara same. Men jag kände med Sámi Grand Prix att musiken är mitt hjärta och om jag kan återta språket genom musiken så ska jag göra det. Skammen ska inte få leva vidare.

Hon deltar i tävlingen med en tydlig inställning om att vinna hela rasket.

– Det är lite som när man idrottar, brukar jag säga. Ska du springa ett lopp så tänker du inte att du ska förlora, säger hon.

"Ska bli världsartist"

Siktet är dessutom inställt bortom tävlingen, och bortom Norden.

– Sedan jag var 15 år så har jag haft en jättetydlig vision av att jag ska bli världsartist och att jag ska resa över hela världen med min musik. Jag startade som gatumusikant och har byggt upp min karriär från det. Jag har visionen att vara med i svenska Melodifestivalen också och mer därtill, säger hon.

Natalie Carrion hoppas också kunna föra ut samiskan i världen med hjälp av sin moderna popmusik.

– Det känns jättehäftigt och jag hoppas att inspirera andra som också har förlorat språket, och att samiskan ska bli något självklart i musiksammanhang. Det ska inte vara någon fundering om den ska vara del i radiospellistor eller på stora scener.

Sámi Grand Prix äger rum på påskafton och går att se via SVT Play.

Fakta: Sámi Grand Prix

Är den samiska motsvarigheten till Melodifestivalen. Har arrangerats varje år sedan 1990.

Korar vinnare i två kategorier – sång och jojk. Låtarna ska framföras på samiska, men deltagare behöver inte ha språket som modersmål och man ställer inga krav på etnicitet.

Från Sverige kommer Mirja Palo och Natalie Carrion i sångfinalen samt Jörgen Stenberg och Sara Elvira Kuhmunen i jojktävlingen.

Avgörs genom tittarröster på NRK:s hemsida. Det går att rösta även från Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om