Hopp möter vetenskap på Östersjöfestivalen

Kören The Crossings gör en ny version av "Aniara" och Esa-Pekka Salonen bjuder på musik med unga nordiska talanger. Årets Östersjöfestival blickar också framåt med provsmakning av "skräpfisk" och ett möte mellan musiken och vetenskapen.

Vono lyfter fram jorden som hjälte i "Vår hjälte jorden!". Pressbild.

Vono lyfter fram jorden som hjälte i "Vår hjälte jorden!". Pressbild.

Foto: Christian Fischer, Josef Sjöblom

Musik2023-03-30 09:00

I 20 år har Östersjöfestivalen fokuserat på hållbarhet, och projektledaren Emma Nyberg från Berwaldhallen tycker att årets upplaga blickar framåt med tillförsikt. I ett tvärvetenskapligt experiment får nio unga forskare inom miljö och hållbarhet till exempel möta nio unga kompositörer. Tillsammans omsätter de forskningsresultat i musikaliska verk, framförda av Sveriges Radios Symfoniorkester.

– Att lyssna på musik får i gång det inre och vi förstår sinnligt saker vi inte förstår intellektuellt. Att blanda musik och vetenskap kanske skapar en ny kommunikation och för fram vetenskapen på ett annat sätt, säger Emma Nyberg.

Temat kretsar i år kring hjältar och antihjältar. Under en särskild familjedag lyfter till exempel Vono fram jorden som vår hjälte, i en interaktiv föreställning.

En ny Aniara

Familjedagen är också ett sätt att nå barn och unga, som både får prova på instrument och att dirigera. Festivalen satsar dessutom på unga nordiska talanger som möts i en symfoniorkester och en konsert på Berwaldhallen, ledd av Östersjöfestivalens grundare Esa-Pekka Salonen. Han inleder hela festivalen, med Peter Mattei och Sveriges Radios Symfoniorkester.

– Orkestern och han har en lång historia tillsammans och det är något av en kärlekshistoria, det blir en väldigt fin stämning, säger Emma Nyberg.

Hon tipsar också om tre uruppföranden av Mirjam Tally, Jesper Nordin och Johannes Pollack under radiokörens kväll. Mer körverk blir det när den Grammyvinnande kören The Crossing sätter upp Robert Maggios "Aniara – fragment ur tid och rum."

– Den är aktuell med temat kring jorden som förstörs och hur vi ska hantera det. Det är en koppling mellan lämningar på Östersjöns botten som sedan leder in i "Aniara", säger Emma Nyberg.

Fiskprovning

Även om läget för planeten är mörkt vill Östersjöfestivalen bidra med goda exempel. Därför hålls också en kulinarisk provning av så kallad skräpfisk, som vanligtvis inte betraktas som matfisk, exempelvis id och mört.

– Vi vill ha en hoppfull festival och jag tycker att vi har lyckats ganska bra i år, säger Emma Nyberg.

I Berwaldhallen har kriget i Ukraina uppmärksammats med flera konserter. Men på festivalen finns ingen sådan programpunkt och inga musiker från Ryssland eller Ukraina deltar heller i år.

– Vi har denna festival valt att fokusera på betydelsen av positiva berättelser för en hållbar värld, mitt i en tid som är utmanande på många plan.

Fakta: Östersjöfestivalens höjdpunkter i urval

Alla Östersjöfestivalens konserter sänds i Sveriges Radio P2 och ett urval visas med bild på Berwaldhallen Play.

24 augusti: "Salonen möter Mattei". Esa-Pekka Salonen, Peter Mattei och Sveriges Radios Symfoniorkester inleder årets festivalprogram.

"Baltic sea festival science lab". Forskning möter klassisk musik i Östersjöfestivalens experimentella "BSF science lab".

25 augusti

Internationellt hyllade Il Pomo d’Oro och countertenoren Jakub Josef Orlinski bjuder på arior ur barockens kända och mer okända operor.

"Nattligt samtal". Sveriges Unga Akademi och tankesmedjan Unga tankar bjuder in forskare och musiker för ett samtal om mötet mellan vetenskap och musik.

26 augusti

"Fråga Johan Korssell & Tina Mehrafzoon". Fråga representanter för P2 och P3 allt du är nyfiken på om klassisk musik.

"Salonen möter Polstjärneprisets symfoniorkester". Prisutdelning av Polstjärnepriset 2023 med tävlingens symfoniorkester och 2022 års vinnare, under ledning av Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen.

27 augusti

Familjedag. Prova på instrument, styr en sångkvartett och gå på skattjakt.

"Vår hjälte jorden!". En föreställning av Vono där publiken får påverka.

30 augusti

"Aniara – fragment ur tid och rum" av The Crossing under ledning av Donald Nally tillsammans med finska Klockriketeatern.

31 augusti

"Radiokören: A riveder le stelle". Med chefsdirigent Kaspars Putnins i en konsert med uruppföranden av Mirjam Tally, Jesper Nordin och Johannes Pollack, samt musik av Jan Sandström och Ingvar Lidholm.

1 september

"Leif Ove Andsnes i Beethovens Kejsarkonsert". Göteborgs symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali tillsammans med pianisten Leif Ove Andsnes. Beethovens Kejsarkonsert och verk av Lili Boulanger och Igor Stravinsky.

2 september

"Daniel Harding & Johan Dalene". Johan Dalene i Max Bruchs violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Östersjöfestivalen grundades 2002 på initiativ av Berwaldhallens dåvarande konserthuschef Michael Tydén, Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergiev, med ambitionen att uppmärksamma lösningar för en hållbar Östersjöregion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!