Hyllning till EST inviger jazzfestival

Det har gått 30 år sedan jazztrion EST bildades och 15 år sedan förgrundsgestalten Esbjörn Svensson avled i en tragisk olycka. På fredag invigs jazzfestivalen i Stockholm med en hyllningskonsert till bandet.

Dan Berglund, Esbjörn Svensson och Magnus Öström i EST 2004. Fyra år senare avled Esbjörn Svensson i en dykolycka. Arkivbild.

Dan Berglund, Esbjörn Svensson och Magnus Öström i EST 2004. Fyra år senare avled Esbjörn Svensson i en dykolycka. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Musik2023-10-10 11:00

– På ett sätt känns det nyligen som Esbjörn gick bort – trots att man vet att det är 15 år sedan. Det är speciellt att kliva in i den världen igen och det känns också väldigt fint, säger trummisen Magnus Öström.

Han växte upp med Esbjörn Svensson i Skultuna utanför Västerås och de började spela tillsammans redan som barn. 1993 träffade de kontrabasisten Dan Berglund och bildade med honom Esbjörn Svensson Trio, EST.

Sista konserten

Samma år kom debutskivan "When everyone has gone" och 1999 albumet "From Gagarin's point of view" som blev startskottet för den innovativa trions internationella framgångar.

– Som jag minns det spelade vi tillsammans för sista gången som EST den 30 maj 2008. Jag har för mig att vi spelade i Tchaikovsky Concert Hall i Moskva, berättar Magnus Öström.

Bara ett par veckor efter konserten omkom Esbjörn Svensson i en dykolycka öster om Stockholm. Det sista EST-albumet "Leucocyte" gavs ut ett par månader senare.

"Det stora tomrummet"

Magnus Öström beskriver den känsla av chock och sorg som följde efter dödsfallet som "det stora tomrummet".

– Det tog nästan tio år för mig att frigöra mig från den känslan, säger han.

– Esbjörn fanns i medvetandet, väldigt väldigt ofta och starkt. Det var som en särskild sorgton, en bordunton som finns i bakgrunden hela tiden. Men när vi nu spelar musiken känns det mest fint att den inte bara ligger där utan att den faktiskt framförs.

Fem år efter Esbjörn Svenssons död fullföljde Dan Berglund och Magnus Öström trions intentioner om att sätta upp EST:s musik tillsammans med en symfoniorkester. I samarbete med dirigenten Hans Ek turnerade de under namnet EST Symphony och 2016 kom ett album med samma titel.

– Det var ett fantastiskt sätt att återvända till musiken, det var som en ny skrud, men ändå var det de här låtarna, säger Magnus Öström.

"Jämngammal med trion"

Under åren som gått har Dan Berglund och Magnus Öström sysslat med egna projekt och diverse samarbeten: Magnus Öström Group, Tonbruket och Bugge Wesseltoft-projektet Rymden för att bara nämna några. När de nu återförenas i EST-hyllningen på Stockholm Jazz Festival den 13 oktober är de förstärkta av Magnus Lindgren på saxofon, Ulf Wakenius på gitarr och Verneri Pohjola på trumpet.

På Esbjörn Svenssons pianopall sitter stjärnskottet Joel Lyssarides, 30 år.

– Han hörde trion ganska tidigt i livet och har haft den som en inspirationskälla och det känns väldigt fint. När vi repade för ett par veckor sedan insåg vi också att han är nästan jämngammal med trion, säger Magnus Öström och skrattar.

Fakta: De spelar också på Stockholm Jazz Festival

Mellan 13 och 22 oktober spelar 288 akter på 78 scener i Stockholm. Jazzfestivalen inleds med hyllningskonserten till EST och avslutas med basisten Avishai Cohen, soulsångerskan Leela James och harpisten Brandee Younger.

Andra som spelar på festivalen: Filip Jers tillsammans med Rigmor Gustafsson, Isabella Lundgren, Tonbruket, Oddjob, pianisten Monty Alexander, Norma Winstone tillsammans med Ralph Towner, afrobeat-kollektivet Bixiga 70, Lakecia Benjamin, Gerald Clayton, Thee Sacred Souls, storbandet Supersonic Orchestra, Joel Lyssarides i samarbete med Georgios Prokopiou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!