Joel Alme tar farväl på nya skivan

Med sitt sjätte album "Sköt er själva så sköter jag inte mitt" tar Joel Alme ett slutligt farväl av sitt gamla liv och sin gamla hemstad Göteborg. –Jag känner mig lättad på något sätt, säger han.

Joel Alme ger ut ett tredje album på svenska där han gör upp med sitt förflutna. "Jag hade en massa grejer att ta tag i och så kom det ut. Jag har lättare att prata genom musiken", säger han.

Joel Alme ger ut ett tredje album på svenska där han gör upp med sitt förflutna. "Jag hade en massa grejer att ta tag i och så kom det ut. Jag har lättare att prata genom musiken", säger han.

Foto: Tim Aro/TT

Musik2022-09-30 10:00

Almes nya album utspelas under ett dygn där han från en morgon till en annan på filmiskt manér gör olika nedslag i sitt förflutna. Han sjunger om morgonsolen över barndomens Majorna, minnesbilder från en halsbrytande treveckorsfylla och blomsterhandlaren "Blomman" nere på torget som sålde gräs vid sidan av.

Det handlar om minnen som han i många fall förträngt och nu har grävt upp igen.

– I mitt huvud så stänger jag av jobbiga saker. Men samtidigt som man stänger av jobbiga saker så stänger man också av många fina saker. Det har varit något slags identitet som jag har velat få tag i nu. Jag ville veta vem jag var då. Jag har försökt att gräva så mycket jag kan, säger Joel Alme.

Hans senaste skivor "Flyktligan" och "Bort bort bort" var smärtsamma skildringar av utanförskap och missbruk under uppväxten. Den här gången kändes det bättre att resa i tiden, berättar han. Nu kunde han se tillbaka på sig själv med värme.

– Det var härligt. Vissa verkar tycka att jag vältrar mig i elände när jag skriver, men det har aldrig handlat om det. Jag har inte letat efter jobbiga saker, säger han.

"Är ett avsked"

Skivans Göteborgsresa gjorde han rent bokstavligt.

– Jag har fysiskt åkt ner och varit på alla ställen som jag bott på och pratat med så många människor som möjligt. Men allt är ju förändrat. De viktigaste platserna för mig var där man kunde hyra film och skivbutiker, men allt sådant är ju borta. Jag har gått runt och kollat på vad det är för nya fula företag som ligger där.

Joel Alme bor sedan många år i Stockholm och i och med den här skivan känner han sig klar med det gamla Göteborgslivet som han ägnat sina senaste tre skivor åt.

– Det här är ett avsked. Jag känner mig lättad på något sätt. Att flytta till Stockholm var en flykt, från mig själv och från hela sättet som vi levde på. Det var jäkligt diffust och dimmigt och jag passar inte i det där rastlösa vimlet. Jag behöver trygghet och jag träffade en tjej som hade barn och jag såg att det kunde finnas ett riktigt liv. Men det är klart, att fly går ju inte riktigt. Jag var tvungen att komma tillbaka.

"Är ett vanedjur"

För den som är bekant med Joel Alme låter "Sköt er själva så sköter jag inte mitt" hemtamt – med soul, stråkar, stora rum och akustiska instrument. Från början tänkte han sig att skivan skulle låta som gamla tiders doo wop.

– Med körer och en sådan lite gammal lägereldskänsla på musiken. Mattias Glavå har en liten resväska som är en rullbandspelare som han åkte upp till Stockholm med för att spela in två låtar och så fick vi den känslan. Sedan utvecklades det till att vi spelade in så mycket som möjligt live där allt sker naturligt och ljuden glider i varandra.

Precis som tidigare har Joel Alme spelat in den nya skivan tillsammans med producenten Mattias Glavå. Dels för att han och Glavå är nära kompisar som jobbar bra tillsammans – dels för att den trygghetssökande vanemänniskan Alme gärna ville att allt skulle vara som vanligt.

– Jag är ett vanedjur och jag har väldigt svår att ändra på mig. Om man skulle gå igenom mina låtar så skulle man märka att alla har två intron, två verser, två refränger, alltid samma. Jag kan tycka att det är stor skillnad mellan mina skivor medan andra kan säga "det här är ju exakt samma".

Joel Alme på stamkrogen Harvest Home i Stockholm. Han åker ogärna hemifrån, men gillar ändå att turnera. "Det är stressande, men det är värt det", säger han.
Joel Alme på stamkrogen Harvest Home i Stockholm. Han åker ogärna hemifrån, men gillar ändå att turnera. "Det är stressande, men det är värt det", säger han.
Fakta: Joel Alme

Född 1980 i Göteborg.

Bor i Björkhagen i Stockholm med fru och två barn.

Inledde artistlivet i banden Spring in Paris och Hästpojken. Debuterade som soloartist 2008 med "A master of ceremonies". 2015 kom hans första album på svenska, "Flyktligan", som Grammisnominerades.

Aktuell med nya albumet "Sköt er själva så sköter jag inte mitt" och en turné.

Turnéplan: 30/9 Örebro, 1/10 Gävle, 6/10 Jönköping, 7/10 Borås, 10/10 Stockholm, 21/10 Falun, 22/10 Bollnäs, 27/10 Helsingborg, 28/10 Skövde, 3/11 Kalmar, 4/11 Norrköping, 5/11 Nyköping, 12/11 Västerås, 17/11 Göteborg, 18/11 Värnamo, 19/11 Halmstad, 25/11 Kristianstad, 26/11 Malmö, 14/12 Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!