Jonas Lundqvists nya skiva Àr en konfrontation

Albumet ”Den okĂ€nda floden” Ă€r Jonas Lundqvist femte men det första dĂ€r han vĂ„gar vara riktigt personlig. Inspirationen hĂ€mtade han frĂ„n sin pappas bortgĂ„ng och ett sprucket förhĂ„llande. –Jag behövde skriva om det hĂ€r innan jag kunde skriva om nĂ„got annat, sĂ€ger han.

Texterna till sitt femte album skrev Jonas Lundqvist efter att hans pappa hade gÄtt bort, hans mamma drabbats av alzheimer och relationen han levde i tagit slut. SjÀlv flydde han."Det var en konfrontation att skriva. Som en kalldusch och ett sÀtt att komma tillbaka", sÀger han.

Texterna till sitt femte album skrev Jonas Lundqvist efter att hans pappa hade gÄtt bort, hans mamma drabbats av alzheimer och relationen han levde i tagit slut. SjÀlv flydde han."Det var en konfrontation att skriva. Som en kalldusch och ett sÀtt att komma tillbaka", sÀger han.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Musik2022-08-29 10:32

TvÄ Är har gÄtt sedan han slÀppte ny musik och under den tiden har mycket hunnit hÀnda i den prisbelönte artisten och lÄtskrivaren Jonas Lundqvists liv.

– Efter att pappa dog och mamma fick alzheimer började jag min flykt, tillvaron var som en flod som drog med sig allt, Ă€ven mig.

Musiken och framför allt texterna prÀglas av dÄligt samvete och otillrÀcklighet. Kort efter pappans bortgÄng och mammans insjuknande kraschade hans relation och barndomshemmet sÄldes. NÀr han vÀl började skriva igen förde texterna honom tillbaka till de hÀndelserna. Ett och ett halvt Är tog det innan skivan var klar.

– Det var en konfrontation att skriva. Som en kalldusch och ett sĂ€tt att komma tillbaka. Jag hade rĂ€tt mycket ilska inom mig och tyckte att det var fel pĂ„ alla andra utom mig. Det stĂ€mde ju inte och det Ă€r jobbigt att se det, sĂ€ger han och skrattar förlĂ€get.

Hör hemma i musiken

TitelspĂ„ret till albumet slĂ€pptes tidigare i vĂ„ras och han blir ofta kontaktad pĂ„ sociala medier och hejdad av folk pĂ„ gatan som vill prata om musiken och texterna. Andra spĂ„r pĂ„ skivan bĂ€r namn som ”En dikt, en bok, ett band”, ”Charlotte”, ”Om gud har en plats”, ”Onda saker” och ”Eldarna tĂ€nds".

– Just den betyder vĂ€ldigt mycket för mig för den Ă€r till min mamma. Hon hade börjat sin sjukdomsbana nĂ€r jag skrev den. Jag tĂ€nker att de döda kan se de levande ett litet tag innan de passerar till evigheten och jag kĂ€nde att jag var tvungen att styra upp mitt liv sĂ„ att bĂ„de mamma och pappa skulle se att allt Ă€r okej innan de drog, för de uppfostrade mig till nĂ„got annat Ă€n nĂ„gon som bara flyr fĂ€ltet nĂ€r det Ă€r tufft.

Men han skrev ocksÄ för att fÄ perspektiv pÄ det som skedde och för att vara i musiken, berÀttar han.

– Musiken Ă€r en stor tröst och det Ă€r dĂ€r jag hör hemma. Jag har alltid kĂ€nt att musiken Ă€r pĂ„ min sida sĂ„ jag det Ă€r dit jag vĂ€nder mig.

"Inte sÄ tillrÀttalagt"

Sju av skivans nio spÄr Àr inspelade i studion under ett och samma dygn, utan omtagningar. Tanken var att riva av det, som ett plÄster förklarar han.

– Det som fastnar det fastnar. Det var sĂ„ jag ville att det skulle vara. Livet Ă€r inte sĂ„ tillrĂ€ttalagt och dĂ€rför ska inte musiken heller vara det, förklarar han.

Jonas Lundqvist var tidigare trummis i Göteborgsbandet Bad Cash Quartet som Äterförenades tillfÀlligt 2019. Som soloartist har han slÀppt musik pÄ svenska sedan 2012, vilket innebÀr 20-Ärsjubileum i Är.

– JĂ€vlar, jag har inte tĂ€nkt pĂ„ det. Fan vad coolt! Det Ă€r 20 Ă„r av svenska skivor
 Herregud, jag ryser, det Ă€r mĂ€ktigt! Det har gĂ„tt vĂ€ldigt snabbt och jag vill bara fortsĂ€tta göra min grej.

I höst drar han ocksĂ„ ut pĂ„ turnĂ©n ”Den okĂ€nda floden” som inleds i Göteborg den 15 oktober och avslutas i UmeĂ„ den 12 november.

Fakta: Jonas Lundqvist

Född 1980 i HÀrlanda.

Aktuell med skivan ”Den okĂ€nda floden” som slĂ€pps den 2 september.

TrĂ€nare i tennisklubben TK Örnen i Stockholm.

Var tidigare trummis i bandet Bad Cash Quartet, som tillfÀlligt Äterförenades 2019, efter 14 Är.

Som soloartist har han slÀppt musik sedan 2012; "SÄ e de me de" (2012), "Vissa nÀtter" (2016), "AffÀrer" (2018), "Dubbla fantasier" (2020). Han har Àven slÀppt musik under namnet Jonas Game.


Fakta: turnĂ©plan för ”Den okĂ€nda floden”

15/10 Göteborg, Pustervik

22/10 Malmö, Plan B

23/10 Köpenhamn, Ideal Bar

28/10 Linköping, Skylten

29/10 Uppsala, Katalin And All That Jazz

4/11 Stockholm, FĂ„llan

12/11 UmeÄ, Facit Bar

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!