"Keef" saknar Charlie och fördömer Putin

Han saknar Charlie och förbannar kriget i Ukraina. Men en ny turné livar upp – och ett nytt album. Keith Richards ser ett Rolling Stones bortom 60-årsjubileet.
–Vad ska jag annars göra? säger han i en exklusiv TT-intervju.

Keith Richards och hans band X-Pensive Winos spelade ihop för första gången på 30 år den 10 mars på Beacon Theatre i New York på en välgörenhetskonsert.

Keith Richards och hans band X-Pensive Winos spelade ihop för första gången på 30 år den 10 mars på Beacon Theatre i New York på en välgörenhetskonsert.

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Musik2022-03-18 06:09

I sommar turnerar världens största rockband runt i Europa med avslut i Stockholm den 31 juli. Sex årtionden ihop måste firas grandiost.

Trummisen Charlie Watts gick bort i augusti. Under höstens USA-turné fick Keith Richards kompis Steve Jordan hoppa in.

TT: Hur var det att spela utan Charlie?

– De första spelningarna kändes underliga. Steve sade att när jag vände mig om såg det ut som att jag förväntade mig Charlie där.

Dödsbudet kom oväntat för den 78-årige gitarristen, trots att det inte var första gången hans 80-årige vän drabbades av cancer.

– Vi räknade med att Charlie skulle återhämta sig, men så blev han sämre.

Dyker upp igen

TT: Fanns det ingen tvekan om att fortsätta spela utan honom?

– Egentligen inte. Omständigheterna var sådana att vi var tvungna att fortsätta.

Läs: Tunga affärskontrakt måste fullföljas.

– Jag har känt Charlie så länge. Det är ofattbart att han inte längre är med oss. Jag saknar honom mycket, men börjar komma över det litegrann.

TT: I höstas sade du att vi inte hört Charlie Watts för sista gången. Innebär det att han finns på inspelningar till ett nytt Stones-album?

– Ja, vi har ganska många låtar sparade med Charlie från de senaste åren. Vi är ungefär halvvägs till en ny Stonesskiva, men arbetet pausades av hans död och höstens turné.

Repat med Mick

Keith ”Keef” Richards räknar med att bandet återvänder till studion senare i år för att färdigställa den första plattan med originallåtar sedan "A bigger bang" (2005).

– För några veckor sedan var jag på Jamaica med Mick (Jagger) och Steve. Under en vecka höll vi på med nytt material och fick ihop 8–9 intressanta grejer.

Vår intervju är föranledd av den återutgivna skivan "Main Offender" (1992) med Keith Richards andra band, X-Pensive Winos. Plus en livespelning från samma år.

TT: Vad är tanken med att ge ut den här boxen?

– Jag vet inte. Att det har gått 30 år är väl kanske en ursäkt, tror jag, svarar han och levererar över telefon sitt karaktäristiskt skrockande hesa skratt från en replokal i New York.

Dagen efter återförenas X-Pensive Winos – med Steve Jordan förstås – för att spela tre låtar på en välgörenhetskonsert. ”Keef” ser ut att njuta i fulla drag.

Bara hänger med

I juli 1962 uppträdde Rolling Stones för första gången. Platsen var Marquee Jazz Club i London, som den i USA bosatte Keith Richards tillgivet kallar "min hemstad".

TT: Vad är dina tankar kring 60-årsjubileet?

– På sätt och vis är jag väldigt förvirrad över detta. Känslan är att jag inte borde syssla med det här 60 år senare.

– Men å andra sidan är det något som måste göras och jag bara följer med det som händer.

Han röker inte längre, dricker måttligt och drogerna är ett minne blott.

TT: Alla skämt om din hälsa och tidigare livsstil – kul eller trist?

– Mer roande faktiskt, även om det kan bli för mycket i längden.

– Jag kände aldrig att jag äventyrade vare sig liv eller lem. Fast det gjorde jag förmodligen. Jag rekommenderar inte någon att leva så, men det var min privata batalj och jag kom ut på andra sidan. Det är en bra känsla. Bättre än att dö.

Tunga krigsminnen

Redan i spädbarnsåldern kunde allt ha varit över. En tysk V1-raket slog 1944 ner i bostadsområdet i utanför London där Keith Richards bodde med sin mamma. Tack och lov var de evakuerade – men hans spjälsäng krossades i nazisternas anfall.

TT: Du är född under andra världskriget och jag antar att din barndom och ungdom präglades av spåren efter kriget?

Det blir tyst ett tag. För enda gången under intervjun kommer inte svaret på studs.

– Ja, jag såg ruinerna och upplevde hela atmosfären under efterkrigstiden. Det försvinner aldrig.

TT: Med den bakgrunden, hur ser du på att vi har ett krig i Europa igen?

– Det är otroligt. Uppenbart ligger en galning bakom detta, men det hjälper inte Ukraina. Det som händer är ofattbart, medeltida. . ., säger han, nu med en helt annan skärpa i rösten.

Rolling Stones har skickat en halv miljon dollar för att stödja behövande i Ukraina, berättar han:

– Vi får fundera ut om vi kan hjälpa till på något annat sätt längre fram.

Uppdraget fullföljt

På frågan om Stones funderar på att lägga av efter 60-årsturnén, blir hans svar det väntade:

– Jag tror inte att någon av oss tänker i de termerna.

– För ögonblicket ser jag inget som stoppar bandet. Energin var bra under den senaste turnén och jag kan inte se vad jag annars skulle göra.

TT: Vad ser du som Stones viktigaste bidrag till musikvärlden?

– Att vi förde ut bluesen till en större publik världen över, speciellt den vita. Och det var också vår avsikt då när vi var idealistiska unga grabbar.

Mytiskt möte

Mytomspunnet är mötet den 17 oktober 1961 på Dartford tågstation sydost om London. Mick Jagger, 18 år, bär på skivor med Chuck Berry och Muddy Waters. Skolkompisen Keith Richards, 17 år, blir intresserad.

De börjar snacka musik. Stenen är i rullning.

Passionen för blues hos Stones hårdriffande lokomotiv är oanfrätt. Blues är roten till praktisk taget all populärmusik, enligt honom. Han talar om en "magnetisk kraft" som i början av 60-talet tog unga brittiska musikers själar i besittning.

TT: Hur ser du på rockens framtid?

– Det är som med vilken annan musikgenre som helst. Rocken kommer tillbaka som inslag i all sorts musik, precis som bluesen. På alla skivor du hör finns blues närvarande, någonstans där inne.

En i raden

Något säger att han följer i de gamla bluesidolernas fotspår. De som stod upp till slutet: John Lee Hooker, Howlin’ Wolf, BB King, Lightnin' Hopkins – raden är lång.

Keith Richards skrockar till om sin egen färd framåt:

– Jag lär komma underfund med det den hårda vägen.

Naturligtvis.

Det är i den traditionen han verkar; gitarren tystnar först sedan man blivit hemkallad.

Fakta: Keith Richards

Född den 18 December 1943 i Dartford sydost om London.

Gitarrist och ursprungsmedlem i Rolling Stones sedan 1962. Efter bandets kortvariga första uppsättning räknas även Mick Jagger, Brian Jones, Charlie Watts och Bill Wyman som originalmedlemmar.

Tre barn med Anita Pallenberg (varav ett dog tidigt).

Två barn med Patti Hansen. Gifte sig med henne 1983 på sin 40-årsdag.

Fem barnbarn.

Bor i Weston i den amerikanska delstaten Connecticut.

Soloalbum med gruppen X-Pensive Winos: "Talk is cheap" (1988), "Main offender" (1992), "Crosseyed heart" (2015).

Rankad av tidningen Rolling Stone 2015 som tidernas fjärde bäste gitarrist efter Jimi Hendrix, Eric Clapton och Jimmy Page.

Kuriosa: Medverkat i två "Pirates of the caribbean"-filmer som kapten Teague. Agerar pappa till Jack Sparrow, spelad av Johnny Depp som sagt att Keith Richards inspirerat till hans rollfigur.

Aktuell med en återutgivning av "Main offender" i en box där en tidigare outgiven livespelning från London 1992 ingår.

Gjorde comeback med X-Pensive Winos den 10 mars på en välgörenhetskonsert i New York. Bandet, som på 30 år inte stått på scen ihop, spelade sin "999" samt Stones-låtarna "You got the silver" och"Before they make me run".


Fakta: Rolling Stones 60-årsturné i Europa

I juli 1962 begick Rolling Stones scendebut på klubben Marquee i London. För att fira 60-årsjubileet drar bandet ut på en Europaturné i sommar kallad "Sixty".

1 juni Madrid.

5 juni München.

9 juni Liverpool.

13 juni Amsterdam.

17 juni Bern.

21 juni Milano.

25 juni London.

3 juli London.

11 juli Bryssels.

15 juli Wien.

19 juli Lyon.

23 juli Paris.

27 juli Gelsenkirchen.

31 juli Stockholm (Friends Arena, Solna).

Källa: rollingstones.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!