Kräver att regeringen räddar blåsmusiken

Det krävs nationell samordning för att rädda blåsmusiken.

Blåsmusiken är i fara på grund av dålig återväxt i musikerleden. Nu höjs krav på ett nationellt uppdrag som säkrar blåsmusiken. Arkivbild.

Blåsmusiken är i fara på grund av dålig återväxt i musikerleden. Nu höjs krav på ett nationellt uppdrag som säkrar blåsmusiken. Arkivbild.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Musik2021-02-22 09:57

Det menar en lång rad musikprofiler som har undertecknat ett upprop riktat till regeringen.

Uppropet kommer efter att en orkesterundersökning visat att återväxten av blåsmusiker i Sverige är mycket dålig. Det kan leda till problem även för andra musiker. "När inte alla stämmor kan fyllas leder det i värsta fall till att fritidsorkestrar måste lägga ned sin verksamhet", konstaterar man i uppropet.

Bland dem som undertecknat texten finns Helena Wessman, rektor för Kungliga Musikhögskolan, Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst och Stefan Forsberg, vd och konserthuschef för Stockholms konserthus.

"Om inget görs nu riskerar vi att gå ett allt tystare, gråare och mer och mer digitalt samhälle till mötes där somliga blåsinstrument bara finns kvar i arkiv från en svunnen tid", avslutas uppropet som uppmanar regeringen att formulera ett nationellt uppdrag för att stärka återväxten av musiker, blåsmusiken som konstart och samtidigt fortsätta att satsa på musiken i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!