Den kände turkiske pianisten Fazil Says planerade konsert i Schweiz nästa vecka ställs in, sedan han kritiserat Israel på sociala medier. Say skulle ha uppträtt tillsammans med City of Birmingham Symphony Orchestra i Zürich, Genève och Lucerne.
Han är bara en av de kulturarbetare som den senaste tiden har fått sina uppdrag indragna i spåren av den blodiga händelseutvecklingen i Israel och Gaza.
Arrangörerna Migros bekräftar att de ställde in Says spelning med hänvisning till hans inlägg på sociala medier, som de menar "inte är försvarbara", enligt AFP.
En av kommentarerna skrev Say efter den uppmärksammade explosionen vid ett sjukhus i Gaza: "Israels premiärminister Benjamin Netanyahu borde åtalas för krigsbrott, folkmord och massakrer", löd inlägget. Det finns dock ingen bekräftelse på att Israel skulle ligga bakom händelsen vid sjukhuset.
Say kritiserade också Hamas på sociala medier, där han skrev "ingen i världen borde acceptera att oskyldiga attackeras med vapen och att tusentals dör".
Själv säger pianisten att alla hans inlägg skrivs i "fredens anda".
Författarframträdanden ställs in
I fredags ställde kulturarrangören 92NY i New York plötsligt in ett framträdande av den amerikansk-vietnamesiske författaren Viet Thanh Nguyen. Enligt arrangörerna flyttade de fram framträdandet på grund av de kommentarer som författaren gjort offentligt om Israel, skriver The New York Times. Enligt Thanh Nguyen fick han dock ingen förklaring.
Thanh Nguyen är en av 750 författare som har skrivit under ett upprop mot hur Israel agerat i Gaza efter terroristattacken utförd av Hamas den 7 oktober.
En annan författare som fått framträdanden inställda är Nathan Thrall, aktuell med "A day in the life of Abed Salama", som handlar om Israels ockupation av Västbanken. Själv anser han att nu är ett perfekt tillfälle att diskutera palestiniernas framtid.
– Du kan fördöma barbari, krigsförbrytelser och den mest fruktansvärda slakten, samtidigt som du talar om ett system som inte kommer någonstans, sade han till New York Times och lade till:
– Den här boken var tänkt att påbörja samtal.
"Ingen ska tystas"
Bokmässan i Frankfurt sköt också nyligen upp utdelningen av det tyska litteraturpriset Liberaturpreis till den palestinska författaren Adania Shibli. Först hävdades att det var i samråd med henne. Det stämmer inte, enligt hennes förläggare på Tranan, Johannes Holmqvist.
– Hon hade inte alls blivit tillfrågad. Vi är ganska många som är upprörda över att ord lagts i hennes mun, säger han till Svensk Bokhandel.
Sedan dess har 600 författare och förläggare skrivit under ett öppet brev med protester till Frankfurtmässan, bland andra Nobelpristagarna Abdulrazak Gurnah och Olga Tokarczuk samt Ian McEwan och Colm Tóibín.
– Det som står i brevet är inget kontroversiellt, det säger att vi behöver lyssna på både israeliska och palestinska röster och att ingen ska tystas i det här läget, säger Johannes Holmqvist till SVB.
Flera judiska författarsamtal, musikkonserter och dansföreställningar har också ställts in den senaste tiden – på grund av en ökad hotbild.